1800-talet (1809-1905)
Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss!

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Sök i Länkskafferiet

Sök på fler sätt

1800-talet (1809-1905): 12 träffar

RSS Prenumerera på nya länkar

1905: Norge, Sverige & unionen

1905: Norge, Sverige & unionen  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Norska för 13-15 år

2005 var det 100 år sedan unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Här kan du lära dig om unionstiden via en tidslinje, temaartiklar, några tidningar och dokument från 1905. De flesta texterna liksom skolsidorna och lärarhandledningen är skrivna på norska och anpassade efter norsk skola.
Taggar: Norges historia, Sveriges historia

Den andra stranden

Den andra stranden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Finska från 13 år

Här presenteras Aiboland, svenskbygderna i Estland. Sedan långt tillbaka, före vikingatid och stormaktstid, har svenskar bott i Estland. Här kan du utforska Aiboland genom texter, bilder, ljud, filmklipp och interaktiva kartor. Möt estlandssvenskar, se och lyssna på deras berättelser, vissa på dialekt, och lyssna på estlandssvensk folkmusik. Tilläggsprogrammet Quick Time behövs på din dator.
Taggar: Estland

Demokratins historia

Demokratins historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om demokratins historia i Sverige. I 1974 års regeringsform bestämdes att all offentlig makt i Sverige ska utgå från folket. Men vägen till ett demokratiskt styre har varit lång. Allmän rösträtt i Sverige för män över 24 år infördes 1909 och kvinnor fick rösta först 1921.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, mänskliga rättigheter, rösträtt

Ellis Island

Ellis Island  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Har du släkt i USA? Den här databasen kan kanske hjälpa dig att ta reda på det. Mellan 1892 och 1924 kom mer än 22 miljoner immigranter till Ellis Island och New Yorks hamn. Tack vare att fartygen förde detaljerade passagerarlistor har dessa nu kunnat överföras till elektronisk form. Här kan vi därför hitta eventuella släktingar. Du hittar även statistik över antal personer som kom till Amerika under olika tidsperioder och en hel del familjeöden. Du behöver registrera dig på sidan för att kunna se söksvaren.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner, utvandring

Ellis Island.se

Ellis Island.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Hur gick det till när man kom till New York som emigrant? På den här privata hemsidan om Ellis Island kan du läsa om den svenska emigrationen till USA, och om hur det var att anlända till Ellis Island. Här finns också historiska årtal om Ellis Island.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, Sveriges historia, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner

Familjen Bernadotte, revolutionens barn - Populär historia

Familjen Bernadotte, revolutionens barn - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vår kungafamiljs anfader hette Jean Baptiste Bernadotte. För 200 år sedan kom han till Sverige från Frankrike efter den franska revolutionen, blev kung Karl XIV Johan, och bildade den nya kungaätten Bernadotte. På Populär historias webbplats kan du läsa en artikel om ätten Bernadottes historia, skiven av Tomas Bloms. Du hittar också alla Bernadotternas valspråk.
Taggar: Bernadotte, Sveriges kungahus, kungahus, kungar, regenter

Kvinnors kamp för rösträtt

Kvinnors kamp för rösträtt  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

År 1919 beslöt Sveriges riksdag, som sista land i Norden, att kvinnor skulle få rösta i allmänna riksdagsval. Detta är en webbplats som berättar om kampen för kvinnans politiska rösträtt här i Sverige.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, jämställdhet, kvinnofrågor, kvinnohistoria, kvinnorörelser, rösträtt, riksdagsval, val

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen

Riksdagsbiblioteket - Protokoll från ståndsriksdagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Riksdagen ger ut handskrivna riksdagsprotokoll från 1600- och 1700-talen i modernt tryck. De täcker alla livets områden, alltifrån ungdomens fritidsnöjen och förföljelsen av fritänkare till brännvinsbränning och dödsstraff för barnamord. Här kan du läsa lite om utgivningen och också om arbetet i ståndsriksdagen.
Taggar: Sveriges historia, riksdagen

Rosenbad och regeringskansliets historia

Rosenbad och regeringskansliets historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om Rosenbad och Regeringskansliets historia och om Sveriges utveckling till parlamentarisk demokrati. Historien börjar redan på medeltiden med Magnus Erikssons landslag. Sedan görs nedslag i bland annat stormaktstiden och frihetstiden. Historien slutar idag, då 4600 personer arbetar i regeringskansliet. Läs även om Rosenbad och Regeringskansliets byggnader, lokaler och deras historia.
Taggar: Regeringsformen 1809, Regeringskansliet, Sveriges historia, demokrati, regering

Svenskbyborna

Svenskbyborna  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 13-15 år

Har du hört historien om svenskbyborna? Det var svenskar som tvångsflyttades från Dagö i Estland till Ukraina och där grundade de en by 1781 - Gammalsvenskby. 1929 kom 900 svenskbybor tillbaka till Sverige. På Föreningen Svenskbybornas hemsida kan du läsa deras historia, lyssna till Svenskbykören, se bilder och titta på reportage från Gammalsvenskby.
Taggar: Sveriges historia, emigration, utvandring

Sverige Finland: Vägskäl 1809

Sverige Finland: Vägskäl 1809  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

2009 var det 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt, men som två nordiska grannländer har vi fortfarande mycket gemensamt. På den här innehållsrika sidan från Sveriges Radio kan du lyssna på intervjuer och läsa om Finland. Du kan också testa dina kunskaper om Sverige och Finland i en frågesport.
Taggar: Finland, Finlands historia, Regeringsformen 1809, Sveriges historia, frågesporter

Vilhelmina museum

Vilhelmina museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om den lappländska orten Vilhelminas förhistoria och historia. Mellan 1867-1915 emigrerade 1000 Vilhelminabor till Amerika. Missa därför inte de amerikabrev som finns i museets samlingar. Läs texten direkt på skärmen, men för att titta på de inskannade orginalbreven behöver du ett insticksprogram på datorn.
Taggar: Lappland, Sveriges historia, emigration, lokalhistoria, textarkiv, utvandring