Arbetets museum från 13 år
Museum i Norrköping vars utställningar handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Det finns även en sida för museet som klassrum
Museum i Norrköping vars utställningar handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Det finns även en sida för museet som klassrum
Här redogörs för de mest kända slagen i Sverige under 1700-talet: slaget vid Narva 1700, det stora nordiska kriget, slaget vid Poltava 1709 samt slaget vid Svensksund 1790. Texten illustreras med kartor. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: Gustav III, Karl XII, Sveriges historia, karolinerna, krigshistoria, stora nordiska kriget 1700-1721
Låt dig inspireras av hur andra har jobbat med olika platser, tidsperioder och teman. Ofta är historiska källor mer tillgängliga än vad man kan tro. Många är dessutom relativt lätta att använda för dig på högstadiet eller gymnasiet. På Kulturarv Östergötlands hemsida kan du arbeta med riktiga historiska källor och inte bara böcker.
Taggar: Östergötland, Sveriges historia
Filmer på olika språk som visar TV-inslag som sänts i olika länder i Europa under 1900- och 2000-talet. Sök på en känd händelse eller ett särskilt ämne eller tema. Du kan också hitta bilder och ljudklipp. Du måste skapa ett konto för att kunna söka i samlingarna.
Taggar: 1940-talet, 1950-talet, 1960-talet, 1970-talet, 1980-talet, 1990-talet, 2000-talet, Europas historia, TV, TV-program, filmarkiv, filmhistoria, massmedia, samhällskunskap, television, temaarbete
Här kan du titta på kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm från 1900-talet, hämtade från Svenska Filminstitutets samt Kungliga bibliotekets stora filmarkiv. Det finns en särskild kategori med filmer för barn och unga. Filminstitutet har också tagit fram en lärarhandledning till Filmarkivet.
Taggar: 1900-talet, Sveriges historia, dokumentärfilm, filmarkiv, filmhistoria, reklamfilm
År 2009 var det 200 år sedan Sverige och Finland skildes åt. Efter kriget 1808-1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland. Här kan du läsa historiska texter om Finska kriget, 1809 års regeringsform, och om Ålandsfrågan. Riksarkivet står bakom informationen.
Taggar: Ålands historia, Finlands historia, Regeringsformen 1809, Sveriges historia
De äldsta kända fotografierna av svenska samer är från 1868 och 1871. De togs av Lotten von Düben under två resor i Lappland. På Nordiska museets webbplats kan du se bilderna och läsa om resorna, fotograferingstekniken och dåtidens syn på samerna.
Taggar: fotografi, historia, kultur, samer
SO-rummet är en webbplats för skolans samhällsorienterade ämnen. I den här ingången hittar du material i ämnet historia. Länksamlingen hänvisar endast till granskade artiklar och webbsidor på svenska. Allt innehåll har Creative Commons-licens och kan användas för skolarbete och undervisning. Webbsidan drivs av Robert de Vries som är utbildad gymnasielärare inom historia, religion och samhällskunskap med många års erfarenhet som SO-lärare i Göteborg.
Taggar: historia
Historiska museets webbplats har mycket information inom historia och arkeologi som passar skolan. Här finns länkar till utställningar, museisamlingar, en bilddatabas och en namndatabas.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, historia, museer
I Personregistret kan du söka information om regenter, ätter och historiska personer i Sverige och Norden, ända från vikingatiden fram till idag. Under fliken Aktuell historisk person finns en längre artikel om någon historisk person. Du hittar också Sveriges regentlängd på webbplatsen, ett porträttgalleri med bilder, samt länkar om släkforskning. Materialet är sammanställt av två släktforskare.
Taggar: Sveriges historia, drottningar, genealogi, kungar, regenter, släktforskning, uppslagsböcker, uppslagsverk
Korta filmer som berättar om viktiga årtal i Sveriges och Finlands hiatoria från 1100-talet och framåt. Filmerna handlar bland annat om när Helsingfors grundades, Westfaliska freden, som var slutet på trettioåriga kriget, och när Finland förklarade sig självständigt.
Taggar: Finland, Sverige, Sveriges historia
Här hittar du medeltida källtexter på fornsvenska utgivna av Svenska Fornskriftssällskapet. Som underlag har senaste utgåvan använts.
Taggar: fornsvensk litteratur, historiska källtexter
Uppsatser, kartor och kartövningar inom ämnet historia. Läs bland annat om forntiden, antiken, första och andra världskriget, kalla kriget, situationen på Balkan och i Baltikum. Några avsnitt handlar även om Sveriges historia. Sidan är skapad av gymnasielärare Lars Hammarén, medlem i Sveriges Läromedelsförfattares Förbund.
Taggar: Sveriges historia, historia
En nyhetstidning om svensk historia med intressanta nyheter och artiklar om historia. I den stora länksamlingen hittar du arkiv, bibliotek, museer, föreningar, tidskrifter och databaser som är användbara när du skall göra ett arbete i historia.
Taggar: Sverige, Sveriges historia, tidskrifter
Ortshistoria.se är ett historiskt uppslagsverk över alla svenska städer. Välj en stad i listan så får du fram historiska uppgifter om befolkning, näringsliv, kommunala val med mera och du får se var staden är placerad på kartan.
Taggar: Sveriges historia, encyklopedier, lokalhistoria, städer, uppslagsböcker, uppslagsverk
Här finner du en sammanfattning av riksdagens historia, från Arboga möte år 1435 fram till idag. De olika avsnitten behandlar i korthet: hattar och mössor, 1809 års författning, tvåkammarsystem, rösträtten, enkammarsystem, lotteririksdagen och fyraårig valperiod.
Taggar: Sveriges historia, riksdagen
Ett ny webbplats om samer som är tänkt att täcka behovet av information om samer som finns i Sverige. Du kan läsa om deras djur, natur, historia, språk, kultur, religion och politik. Du hittar även många bra länkar och en bildbank. Läs bland annat om fjällen, skogen, samejojken, renar, älgar, rovdjur och Laestadianismen.
Taggar: samer, samisk religion
Lycksele är en utpräglad skogskommun i Lappland. Här på Skogsmuseets webbplats kan du söka i deras samlingar med fotografier, filmer och föremål med anknytning till skog. De har också samiska samlingar.
Taggar: Lappland, industrihistoria, lokalhistoria, museer, samer, skogar, skogsbruk, teknikhistoria
Vill du läsa om slott, kungliga eller sorterade efter landskap eller länder, fästningar eller ruiner i södra Sverige eller i Europa? Se bilder och läs om dem här, om vilka som bott i dem och vilka som är öppna för besök. Webbplatsen görs av en privatperson.
Taggar: 1400-talet, 1500-talet, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet, Europa, Sveriges historia, byggnader, fästningar, ruiner, slott
Läs om arkeologi, förhistoria och kulturlandskap från forntid till 1600-tal i Västerbottens län. Du hittar bland annat information om de spår som människor och verksamheter har lämnat efter sig och de lämningar som är vanliga i länet.
Taggar: Västerbotten, arkeologi, kulturmiljöer, lokalhistoria
Om man reser runt i vårt land ser man spår i landskapet från forna tider - hällristningar, fornborgar, gravfält, galjbackar, milstenar och annat. Här kan du få veta mer om dessa spår, främst i regionen kring Västra Götaland. Flash Player behövs i webbläsaren.
Taggar: Bohuslän, Dalsland, Sveriges historia, Västergötland, Västra Götalands län, kulturhistoria, lokalhistoria
En samlingsplats för att hitta kyrkböcker för egen släktforskning. Med hjälp av menyerna till vänster kan du söka i materialet, välja län, landskap och så vidare. En privatperson står bakom informationen.
Taggar: arkiv, genealogi, lokalhistoria, släktforskning
Livrustkammaren presenterar våra svenska regenter i bild och text från Gustav Vasa till kung Carl XVI Gustaf.
Taggar: drottningar, föremål, frågesporter, frihetstiden 1718-1772, kungar, museer, regenter, stormaktstiden 1611-1718
Vill du veta mer om din hembygd och dess historia? Hitta din hembygdsförening genom att välja region i rutan på startsidan.
Taggar: Sverige, förbund, föreningar, landskap, lokalhistoria
Vill du veta om det finns något skrivet om Gustav Vasa eller någon annan svensk historisk person? Då kan du söka i Kungl. bibliotekets förteckning över böcker, tidskrifter och recensioner inom ämnet svensk historia. Du kan även se vilket bibliotek i Sverige som har boken till utlån.
Taggar: Sverige, Sveriges historia
Västerbottens museum och friluftsmuseet Gammlia ligger i Umeå. Museet har film- och fotosamlingar och ett särskilt rum för fotografen Sune Jonsson. På Gammlia visas hus och gårdar från 1800-talet. Du kan titta på föremål och foton från deras samlingar på webbsidan. Här finns också lärarhandledningar.
Taggar: Norrland, Västerbotten, byggnader, fotografi, kulturhistoria, kulturmiljöer, kulturmiljövård, museer