Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Övrig historia : 168 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Historia)

Modemakt - Nordiska Museet

Modemakt - Nordiska Museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Utställningen Modemakt ger glimtar från 1900-talets mode. Här finns en modedatabas som kräver Flash Player på datorn. Det finns också studiehandledningar för skolarbete att ladda ner och man kan delta med ett klädminne. Under rubriken Modefrossa visas bilder ur museets rika arkiv.
Taggar: bildarkiv, kläder, museer, utställningar

Skansen - djur, historiska byggnader och klädedräkter

Skansen - djur, historiska byggnader och klädedräkter  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-15 år

Skansen grundades i slutet av 1800-talet och är ett friluftsmuseum, festplats och djurpark i Stockholm. Här finns historiska byggnader från olika delar av Sverige. Du kan se vilka typer av hus man bott i från medeltiden till 1900-talet - både hus i staden och på landsbygden. Läs även om historiska dräkter, folkdräkter och textiler.
Taggar: Skansen, Stockholm, Stockholms historia, Sveriges historia, bostäder, byggnader, djur, kläders historia, kulturhistoria, lantdjur, museer, trädgårdar

L'Age d'Or - French and English Baroque

L'Age d'Or - French and English Baroque  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Bilder på kläder, frisyrer, konst och mycket annat från den så kallade guldåldern i Frankrike och England på 1600- och 1700-talen. Här finns text (från 1997) om engelsk och fransk historia, uniformer, musik med mera, skriven av en kunnig historie- och sömnadsintresserad forskare.
Taggar: Frankrikes historia, Storbritanniens historia, barocken, kläder, kläders historia, konsthistoria, modehistoria, musikhistoria

Historiska världar

Historiska världar  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du lära dig om vilka klädedräkter man hade på vikingatiden och hur man sydde dem. Det finns också mönster att ladda ned och ett forum där du kan diskutera vikingatida kläder, vapen, stridskonst, bostäder, mat med mera. Här finns också två ordböcker: Vikingatidens ABC och Medeltidens ABC. Historiska museet står bakom sidan.
Taggar: bostäder, kläder, kläders historia, mat, medeltiden, sömnad, vapen, vikingar, vikingatiden

Barnklädernas historia

Barnklädernas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 7 år

Titta hur barn kunde vara klädda i olika tider genom att klicka på olika decennier under 1900-talet! Man kan också se bilder från utställningar som skolklasser gjort om kläder under rubriken Projektet - Fotoalbum. Projektet är ett samarbete mellan flera museer och andra institutioner.
Taggar: 1900-talet, barnhistoria, kläder, kläders historia, modehistoria, utställningar

Ung ekonomi - Unga Fakta

Ung ekonomi - Unga Fakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Innan det fanns pengar bytte människor saker med varandra, det kallades byteshandel. Här kan du lära dig om de första mynten och sedlarna, om hur man tillverkar pengar och om falska pengar. Du kan även läsa om handelns, bankens och skatternas historia. Det finns också möjlighet att lyssna på texten. Lärare hittar material här.
Taggar: bankväsen, ekonomisk historia, handelshistoria, mynt, mynthistoria, pengar, penningväsen, privatekonomi, sedlar, skatter, spel

Ekonomisk historia

Ekonomisk historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Det finns olika teorier om hur samhällsekonomin fungerar och hur samhället bör tackla ekonomiska problem. På den här webbplatsen kan du läsa mer om dessa teorier och hur och när de har vuxit fram, samt korta biografier om några kända ekonomiska tänkare. Välj rubrik i menyn till höger på sidan. Bakom informationen står en privatperson som studerat ekonomisk historia vid universitetet.
Taggar: ekonomisk historia

Nyckelpersoner inom näringslivshistoria

Nyckelpersoner inom näringslivshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

På den här sidan skildras den svenska handelns historia – från 1200-talet fram till våra dagar. Webbplatsen innehåller uppemot 200 artiklar och ett stort antal filmer. Det finns även en tidslinje med handelns historia i årtal. Du hittar också särskild information om kvinnorna i handeln under 1800- och 1900-talet. Centrum för näringslivshistoria står bakom informationen och de informerar även om sin verksamhet.
Taggar: 1800-talet, 1900-talet, ekonomisk historia, företag, företagsledare, handelshistoria, industrihistoria, näringsliv, uppfinnare

Medici och Fugger, renässansens rikisar - Populär historia

Medici och Fugger, renässansens rikisar - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Har du hört talas om den berömda bankirsläkten Medici? De tillhörde de rikaste och mäktigaste banksläkterna i Europa under renässansen. På Populär historias webbplats finns en artikel om familjen Medici och om den tyska köpmannasläkten Fugger. Artikeln är skriven av Anna Larsdotter och Ulla Britta Ramklint.
Taggar: Tysklands historia, bankväsen, ekonomisk historia, handel, handelshistoria, renässansen

History of Economic Thought Website

History of Economic Thought Website  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 15 år

En webbplats med utförlig information om ekonomisk historia. Här finns fördjupad information om olika nationalekonomiska skolor och om kända nationalekonomer.
Taggar: ekonomisk historia, nationalekonomi

Industrihistoria i Stockholms län

Industrihistoria i Stockholms län  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

På den här webbplatsen kan du lära dig mer om gamla historiska fabriker, gruvor, väverier och liknande i Stockholms län. Du kan även läsa om Folkets hus och Folkets park.
Taggar: Stockholms historia, Stockholms län, ekonomisk historia, industrialismen, industrihistoria, lokalhistoria

Ådalen i förändring

Ådalen i förändring  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Ådalen är mest känd för kravallerna 1931 då flera personer dödades. Webbplatsen berättar om hela bygdens folkliv och historia - industrialismen, strejkerna, folkrörelserna - från 1800-talet fram till idag. Gamla dokument och fotografier har blivit digitaliserade och kan nås från den här webbplatsen.
Taggar: Ångermanland, ekonomisk historia, industrialismen

Centrum för Näringslivshistoria

Centrum för Näringslivshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du berättelser om svensk näringslivshistoria och om kända svenska företag och deras ledare. Webbplatsen är gjord av Centrum för Näringslivshistoria.
Taggar: ekonomisk historia, företag, handelshistoria, industrihistoria, näringsliv

Handelns historia

Handelns historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På den här webbplatsen finns intressanta artiklar, filmer och berättelser om svensk handelshistoria ur olika perspektiv. Det finns också en handelshistorisk tidslinje och information om välkända svenska företag och entreprenörer. Bakom sidan står Centrum för Näringslivshistoria.
Taggar: ekonomisk historia, företag, handel, handelshistoria

Bildspel om de svenska skatternas historia

Bildspel om de svenska skatternas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Skatteverket presenterar här de svenska skatterna under olika tidsepoker. Börja med att klicka på länken som heter "Visa Skatternas historia - ett ljud och bildspel". Där kan du se, lyssna och klicka på personer och annat som har med skatterna att göra under 1200-, 1500-, 1700- och 1900-talet. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: 1200-talet, 1500-talet, 1700-talet, 1900-talet, Sveriges historia, ekonomisk historia, nationalekonomi, skatter

Screenonline - The definitive guide to British film and TV history

Screenonline - The definitive guide to British film and TV history  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En webbplats om brittisk film- och TV-historia. Observera att de flesta filmklippen bara kan ses av skolor i England, men filmerna som ingår i introduktionsguiderna är öppna för alla. Det finns även en ordlista över film- och TV-termer, filmstatistik, lektionstips, med mera.
Taggar: England, Storbritannien, TV, film, filmhistoria, filmvetenskap, lexikon, ordböcker, ordlistor, television

EUscreen - Europeisk TV-historia

EUscreen - Europeisk TV-historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Italienska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Filmer på olika språk som visar TV-inslag som sänts i olika länder i Europa under 1900- och 2000-talet. Sök på en känd händelse eller ett särskilt ämne eller tema. Du kan också hitta bilder och ljudklipp. Du måste skapa ett konto för att kunna söka i samlingarna.
Taggar: 1940-talet, 1950-talet, 1960-talet, 1970-talet, 1980-talet, 1990-talet, 2000-talet, Europas historia, TV, TV-program, filmarkiv, filmhistoria, massmedia, samhällskunskap, television, temaarbete

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du titta på kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm från 1900-talet, hämtade från Svenska Filminstitutets samt Kungliga bibliotekets stora filmarkiv. Det finns en särskild kategori med filmer för barn och unga. Filminstitutet har också tagit fram en lärarhandledning till Filmarkivet.
Taggar: 1900-talet, Sveriges historia, dokumentärfilm, filmarkiv, filmhistoria, reklamfilm

Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Recensioner av svenska dubbningar av utländska filmer och TV-serier och några svenska filmer. Läs om vad dubbning är, se intervjuer och hitta listor på svenska skådespelare och sångare som dubbar. Det finns även sångtexter på svenska från Disney och andra filmer. En ganska svår frågesport och en ordlek finns också. Webbplatsen är gjord av en privatperson.
Taggar: översättning, film, frågesporter, ordlekar, recensioner, sångtexter

Ellis Island.se

Ellis Island.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Hur gick det till när man kom till New York som emigrant? På den här privata hemsidan om Ellis Island kan du läsa om den svenska emigrationen till USA, och om hur det var att anlända till Ellis Island. Här finns också historiska årtal om Ellis Island.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, Sveriges historia, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner

Darfur is dying

Darfur is dying  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Spanska från 10 år

Ett rollspel om att leva som flykting i det krigshärjade Darfurområdet. Samtidigt som du spelar kan du passa på att träna din engelska, spanska, kinesiska eller arabiska. Hjälp en av flyktingarna i lägret att överleva i en vecka, till exempel Elham som är 14 år och ska hämta vatten till sin by. Många faror finns på vägen, bland annat Janjaweedmilitärer. Om ni lyckas hämta vatten väntar andra uppgifter som att odla mat och bygga skydd hemma i byn. Spelet är framtaget av studenter i samarbete med mtvU och olika organisationer. Länkar till aktuell information kring Darfur finns också. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: Sudan, flyktingar, folkmord, konflikter, krig, spel

Vilhelmina museum

Vilhelmina museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du läsa om den lappländska orten Vilhelminas förhistoria och historia. Mellan 1867-1915 emigrerade 1000 Vilhelminabor till Amerika. Missa därför inte de amerikabrev som finns i museets samlingar. Läs texten direkt på skärmen, men för att titta på de inskannade orginalbreven behöver du ett insticksprogram på datorn.
Taggar: Lappland, Sveriges historia, emigration, lokalhistoria, textarkiv, utvandring

Migrationsinfo.se - Fakta om invandring

Migrationsinfo.se - Fakta om invandring  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Migrationsinfo.se presenterar fakta och statistik om invandring i Sverige. Teman är: arbetsmarknad, demografi, ekonomi, främlingsfientlighet, migration och välfärd. Här finns underlag för att sakligt reflektera över argument och fördomar från till exempel främlingsfientliga krafter i samhället. Den gröna och liberala tankesmedjan FORES står bakom webbplatsen.
Taggar: arbetsmarknad, befolkningsstatistik, demografi, diskriminering, ekonomi, emigration, flyktingar, främlingsfientlighet, immigration, invandrare, invandring, migration, statistik, utvandring

Fakta om migration - Migrationsverket

Fakta om migration - Migrationsverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa korta fakta om migration, hur processen ser ut när det kommer ett ensamkommande barn som söker asyl, om invandring och historik. Det finns även länkar till mer information med kartor och grafik, samt lärarmaterial om asyl, flyktingfrågor etc.
Taggar: immigration, invandring, migration

Migrationsverket

Migrationsverket  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Ryska från 13 år

Information om och från Migrationsverket. Här förklaras ord som asyl, visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Här finns även aktuella artiklar och nyheter kring flyktingar och invandring till Sverige. Du får bland annat veta vilka flyktingar som kommer till Sverige och vilket mottagande de får.
Taggar: flyktingar, invandrare, migration, statliga myndigheter

Ellis Island

Ellis Island  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Har du släkt i USA? Den här databasen kan kanske hjälpa dig att ta reda på det. Mellan 1892 och 1924 kom mer än 22 miljoner immigranter till Ellis Island och New Yorks hamn. Tack vare att fartygen förde detaljerade passagerarlistor har dessa nu kunnat överföras till elektronisk form. Här kan vi därför hitta eventuella släktingar. Du hittar även statistik över antal personer som kom till Amerika under olika tidsperioder och en hel del familjeöden. Du behöver registrera dig på sidan för att kunna se söksvaren.
Taggar: Ellis Island, Förenta staterna, USA, emigration, genealogi, släktforskning, svenskamerikaner, utvandring

Norsk utvandring til Amerika

Norsk utvandring til Amerika  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Norska från 13 år

Det var inte bara svenskar som utvandrade till Amerika, utan det gjorde även miljontals människor från många andra länder. Den här norskspråkiga webbsidan berättar om den norska utvandringen till Amerika och om norsk-amerikansk historia 1825-2000.
Taggar: Förenta staterna, Norges historia, USA, emigration, utvandring

Flyktingar i världen - UNHCR

Flyktingar i världen - UNHCR  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Informationssida om flyktingar i världen. Du kan se kartor över flyktingläger i världen. Du får även veta hur FN samarbetar över hela världen i flyktingfrågor och hur man försöker lösa flyktingproblem. Dessutom finns här nyhetsartiklar, publikationer, statistik och forskningsrapporter i ämnet.
Taggar: Förenta nationerna, FN, flyktingar, kartor, mänskliga rättigheter

Barn och krig - finska krigsbarns historia

Barn och krig - finska krigsbarns historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Finska från 10 år

Under andra världskriget skickades 70 000 finska barn till Sverige. Här kan du läsa deras historia, skriven av Tapani Rossi som själv kom till Sverige som krigsbarn. Här finns också information om Finlands tre krig 1939-1945: Vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget.
Taggar: Finlands historia, andra världskriget 1939-1945, barn och krig, barnhistoria, finska vinterkriget 1939-1940, fortsättningskriget 1941-1944

Mot alla odds

Mot alla odds  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Finska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Isländska Webbplatsen har innehåll på Norska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 13 år

Mot alla odds är ett spel som låter dig prova på hur det är att vara flykting. I anslutning till spelet finns en faktawebb med artiklar, intervjuer och korta filmsekvenser. Bakom sidan står UNHCR, The UN Refugee Agency. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: asylsökande, diskriminering, flyktingar, immigration, invandrare, mänskliga rättigheter, spel

På flykt

På flykt  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En faktawebb under UNHCR:s Mot alla odds där du kan läsa artiklar om mänskliga rättigheter och internationell rätt samt om flyktingars livsöden och upplevelser. Du kan även se korta filmade inslag och höra flyktingarna själva berätta om sina erfarenheter. Till exempel om hur de flydde, om hur det var att komma till ett nytt land, att börja skolan och att söka arbete.
Taggar: asylsökande, flyktingar, immigration, invandrare, mänskliga rättigheter

Timeline of art history - Metropolitan Museum of Art

Timeline of art history - Metropolitan Museum of Art  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Gå på upptäcksfärd och se de historiska konstskatter som visas i konstmuseet Metropolitan Museum of Art, New York. Välj en historisk tidslinje och se sedan de olika världsdelarnas konst under rubriken Works of Art. Det finns även andra sätt att navigera, till exempel via olika teman och en världskarta.
Taggar: konst, konsthistoria, konstmuseer, museer

The case of grandpa's painting

The case of grandpa's painting  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

A. Pintura, konstdetektiv, löser här ett mysterium med en tavla. Öva din engelska genom att hjälpa till att gissa vem som kan ha målat den. Är det någon av konstnärerna Raphael, Titian, Millet, Van Gogh, Gauguin eller Picasso? Vi kan jämföra deras verk. Länkar finns också till andra äventyr och webbplatser om konst.
Taggar: engelska, konst, konsthistoria, konstundervisning

Superkändisarna Carl och Karin Larsson

Superkändisarna Carl och Karin Larsson  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Läs om den kände svenske konstnären, hans liv och familj och om hans fru Karin Larsson, som också var konstnär inom textil, formgivning med mera. Det finns även bilder på en del av deras verk. Webbplatsen är gjord av Carl och Karin Larssons släktförening.
Taggar: Dalarna, konst, konsthistoria, konstnärer

Internationella Barnkonstmuseet i Vårby

Internationella Barnkonstmuseet i Vårby  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 7 år

Här finns teckningar från 100 olika länder i världen, ritade av barn och ungdomar. Du kan skicka in dina egna bilder. Museet har även utställningar man kan besöka.
Taggar: barn och konst, barnkultur, bildarkiv, bilder, bildundervisning, konst, konstmuseer, museer, skapande verksamhet

Learning about the Holocaust through art

Learning about the Holocaust through art  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Ryska Webbplatsen har innehåll på Spanska från 13 år

Lär om Förintelsen genom konstverk. Konstnärerna som presenteras här var förföljda, satt i koncentrationsläger eller kämpade mot nazismen. Platserna finns inplacerade på en karta. Man får tips hur man kan arbeta med bilderna i skolan, länkar till andra webbplatser om ghetton och läger, vittnesmål med mera. Webbplatsen finns också på hebreiska.
Taggar: Förintelsen, andra världskriget 1939-1945, konst, konstnärer, nazism

Unges laboratorier for kunst

Unges laboratorier for kunst  Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Statens Museum for Kunst i Köpenhamn står bakom unges labaratorier for kunst. Ulk är till för ungdomar som är intresserade av konst.
Taggar: konst, konstmuseer, museer

Brushter - NGA Kids

Brushter - NGA Kids  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här kan du rita och måla direkt på datorskärmen genom att gratis ladda ner Kids Art Zone. Du kan prova andra konstaktiviteter som att skapa egna collage, leka med konstverk av Henri Rosseau med mera. Konstmuseet National Gallery of Art i USA, står bakom sidan.
Taggar: barn och konst, bildundervisning, konst, konstmuseer, museer, skapande verksamhet

Destination Modern Art

Destination Modern Art  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Följ med på en rymdresa och utforska konstverk på The Museum of Modern Art (MoMA) och museet P.S.1 i New York, USA. Massor av spännande saker händer på resan. Vi får veta lite mer om kända konstnärer som Picasso, Frida Kahlo, Vincent van Gogh och deras konstverk. Engelskan är ganska lätt. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: engelska, konsthistoria, konstmuseer, konstnärer, målare, museer, spel

Internationella barnkonstmuseet i Oslo

Internationella barnkonstmuseet i Oslo  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Norska från 7 år

Välj en världsdel och se teckningar och konstbilder som barn från hela världen har gjort! Internationella barnkonstmuseet i Oslo har i uppgift att samla, bevara och förmedla barnkonst från hela världen.
Taggar: barn och konst, barnkultur, bilder, bildundervisning, konst, konstmuseer, museer, skapande verksamhet

Arbetets museum

Arbetets museum  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Museum i Norrköping vars utställningar handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Det finns även en sida för museet som klassrum

World Heritage List

World Heritage List  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska från 13 år

Världsarvslistan - UNESCO:s lista över kultur- och naturplatser i världen som är viktiga att bevara. Här finns länkar till beskrivningar av de olika platserna i mer än 100 länder. Världsarvsprogrammets hemsida finns här.
Taggar: kulturarv, naturarv, världsarv

Nordiska Museet

Nordiska Museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Nordiska museets webbplats är innehållsrik. Här finns sidor om museets utställningar, byggnadshistoria och en hel del annan kulturhistoria. Här finns också en avdelning för skolan med studiehandledningar med mera.
Taggar: Norden, högtider, kulturhistoria, museer, seder, traditioner

Montmartre i Gävle - Gamla Söder på 50- och 60-talet

Montmartre i Gävle - Gamla Söder på 50- och 60-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Kulturhistorisk tillbakablick på stadsdelen Gamla Söder i Gävle, där många konstnärer och konsthantverkare arbetat och inspirerats. Här finns också kulturlänkar för Gävle och information om konstnärer, arkitekter och byggnader.
Taggar: Gästrikland, konst, kulturhistoria

Gamla vykort

Gamla vykort  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Samlingsplats för vykortssamlare i Sverige med många länkar och artiklar. Här finns gamla bilder från Karlskrona i Blekinge och andra svenska städer, kort med motiv från fotboll och konst och mycket annat. Innehåller dock en hel del reklam.
Taggar: vykort

New 7 Wonders of the World

New 7 Wonders of the World  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här presenteras de klassiska sju underverken och kända historiska byggnader och minnesmärken som i en global kampanj framröstats till världens sju nya underverk. Nästa steg är att välja sju naturunderverk.
Taggar: arkitektur, byggnader, kulturarv, naturarv, naturvetenskap, temaarbete, världsarv

Dalalitteraturen.se

Dalalitteraturen.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du en webbplats där man samlar författare med anknytning till landskapet Dalarna och presenterar litterära platser i Dalarna. Här hittar du barn- och ungdomsförfattare och vuxenförfattare, både välkända och mindre kända.
Taggar: Dalarna, barn- och ungdomslitteratur, författare, skönlitteratur, svensk litteraturhistoria

Liza Marklund

Liza Marklund  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lizas Marklund är författare, journalist, krönikör och ambassadör för Unicef Sverige. På Piratförlagets webbplats kan hitta det mesta om hennes böcker, filmer och en hel del om henne själv. Du kan dessutom läsa några av Lizas längre krönikor, lyssna på intervjuer, se en film från Bokmässan samt ladda ner bilder på henne.
Taggar: biografier, deckare, detektivromaner, författare, författarporträtt

Fornsvenska textbanken

Fornsvenska textbanken  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här finns fornsvenska texter från ca 1200 till 1750. Textbanken omfattar de fornsvenska lagarna, Birgittas uppenbarelser, Erikskrönikan och en rad helgonlegender, samt många andra fornsvenska texter.
Taggar: Sveriges historia, fornsvensk litteratur, fornsvenska, helgon, lagar, medeltiden, textarkiv

Alex författarlexikon

Alex författarlexikon  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Detta är en demoversion av ett mycket användbart författarlexikon som är en betaldatabas. Ett stort antal skolbibliotek och gymnasiebibliotek abonnerar på denna tjänst - kanske också ditt eget? De flesta folkbibliotek har den också, ofta via sin hemsida så att du kan logga in med ditt lånekortsnummer. I denna demo kan du få kortfattad information om alla författare helt gratis.
Taggar: biografier, författare, författarporträtt, filmatisering av litterära verk, litteraturhistoria, litteraturpriser

The Nobelprize.org - Youtube-kanal

The Nobelprize.org - Youtube-kanal  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här presenteras årets nobelpristagare på Youtube inspelat i direktsändningar, som sänds i oktober varje år. Man har också kunnat ställa frågor till vinnarna. Här kan man läsa eller titta på filmer med frågor och svar. Se även filmer från tidigare års prisutdelningar.
Taggar: Nobels fredspris, ekonomi, författare, forskare, forskning, fred, fredsfrågan, fysik, fysiologi, kemi, litteratur, litteraturpriser, medicin, nobelpris, nobelpristagare, vetenskap, vetenskapsmän

International children's digital library

International children's digital library  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Ryska Webbplatsen har innehåll på Spanska för 7-15 år

Här finns böcker på över 50 språk från hela världen. Nästan 4000 barn- och ungdomsböcker i fulltext, fria eller publicerade med författarnas tillstånd. Språk med flest böcker representerade är engelska, spanska, arabiska, persiska (farsi), mongoliska, kinesiska och franska. Man kan söka på land eller 15 sökspråk, ålder, nyckelord, ämnen med mera, samt även efter färg på bokens omslag! ICDL Foundation vill ge barn som tvingats flytta från hemlandet tillgång till klassiska böcker på modersmålet.
Taggar: arabiska, barn- och ungdomslitteratur, barnlitteratur, digitala bibliotek, engelska, franska, kinesiska, litteratur, persiska, sagor, skönlitteratur, spanska, textarkiv, ungdomslitteratur

Medeltida ballader

Medeltida ballader  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Att sjunga en medeltidsballad är ett av många sätt att berätta en historia. Man har sjungit och dansat till ballader i många hundra år. Här kan du lyssna på inspelningar, ta del av texter och melodier, läsa om balladernas historia och olika typer av ballader med mera.
Taggar: folkdiktning, medeltiden, musik

Författare - Bonnier Carlsen

Författare - Bonnier Carlsen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 7 år

Här hittar du biografier med bilder på bokförlaget Bonnier Carlsens barn- och ungdomsförfattare och deras böcker. Du kan också läsa mer om deras illustratörer.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, biografier, författare, författarporträtt, illustratörer, svensk litteraturhistoria

Kändisar ur klassikerna - Unga fakta

Kändisar ur klassikerna - Unga fakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-12 år

Här hittar du information om karaktärer från kända klassiska böcker, till exempel Alice från boken Alice i underlandet. Du kan ladda ner varje samlarbild som Pdf-fil och skriva ut den. Varför inte skapa ditt eget album med samlarbilder?
Taggar: klassiker, litteratur, litteraturhistoria, skönlitteratur

Study Guides to Various Works and Other Course Materials

Study Guides to Various Works and Other Course Materials  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En studiehandledning för läsning av modern litteratur. Frågor och arbetsuppgifter till ett stort antal klassiska litterära verk. T.ex. Wells, Världarnas krig; Lem, Solaris; Goethe, Faust.
Taggar: litteraturhistoria, skönlitteratur

Författarcentrum

Författarcentrum  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här hittar du bland annat beskrivningar av en rad svenska författare som kan ge skolbesök. Det finns oftast också länkar till deras hemsidor. Lärare kan få tips på projekt för verksamheten Skapande skola i åk 7-9.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, barnlitteratur, författare, kreativt skrivande, litteratur, skrivarskola, svensk litteraturhistoria

Norges litteraturhistorie

Norges litteraturhistorie  Webbplatsen har innehåll på Norska från 13 år

Lär dig mer om norsk litteraturhistoria från vikingatiden till 1990-talet. Längst ner på sidan hittar du också ett omfattande index över norska författare genom tiderna med länkar till deras biografier. Bakom sidan står en ideell förening där bland annat alla åtta norska universitet är medlemmar.
Taggar: författare, norsk litteraturhistoria

August Strindberg

August Strindberg  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Trevligt presenterad information om författaren och konstnären August Strindberg - hans liv och verk, Strindbergsmuseet (Blå tornet) i Stockholm, Strindbergssällskapet och mycket mer. Sidan finns även i en engelskspråkig version. Strindbergsmuseet som står bakom webbplatsen informerar även om museets verksamhet.
Taggar: August Strindberg, Strindberg, August, författare, konstnärer, målare, museer, svensk litteraturhistoria

Carl Michael Bellman Hemsida

Carl Michael Bellman Hemsida  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här får du tillgång till samtliga Fredmans epistlar och sånger i text, ljud, noter och ackord, skrivna av vår store svenske vispoet Carl Michael Bellman. Du hittar också information om hans produktion och samtid.
Taggar: Bellman, Carl Michael, Carl Michael Bellman, Fredmans epistlar, dikter, författare, lyrik, noter, poesi, sångtexter, svensk litteraturhistoria, visor

Epok- danska romaner före 1900

Epok- danska romaner före 1900  Webbplatsen har innehåll på Danska från 13 år

Här presenteras romanens historia med olika epoker. Dessutom finns ett antal författarporträtt av danska 1800-talsförfattare med sammanfattningar av böckerna samt länkar till både skönlitterära texter och mera information om författarna.
Taggar: Danmark, dansk litteraturhistoria, litteratur, litteraturhistoria

Skrift.no

Skrift.no  Webbplatsen har innehåll på Norska från 13 år

Norska författarförbundet ligger bakom denna webbplats. Här finns länkar till artiklar och information om norska författare samt till författarnas hemsidor. En litterär kalender presenterar aktuella händelser, dessutom finns information om litterära organisationer.
Taggar: författare, norsk litteraturhistoria

Kvinnliga författare från Norden

Kvinnliga författare från Norden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Fakta om ett antal kvinnliga författare från Norden och information om deras utgivna verk. Här hittar du författare från medeltiden fram till våra dagar. Du kan också läsa artiklar om olika teman, till exempel att resa, religiositet och storstaden.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, författare, litteratur, litteraturhistoria, nordisk litteratur

Värmländska författarporträtt

Värmländska författarporträtt  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En utmärkt förteckning med biografier över författare med anknytning till Värmland. Författare som vänder sig till alla åldrar. Bakom sidan står Föreningen Värmlandslitteratur.
Taggar: Värmland, biografier, författare, författarporträtt, svensk litteraturhistoria

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Startsidan för Projekt Runebergs ständigt uppdaterade databas. Här finns svensk och nordisk litteratur i fulltext och hundratals detaljerade levnadsbeskrivningar av fler än 2.000 författare och andra intressanta personer från de nordiska länderna. Det finns också en speciell temaavdelning, där du kan hitta författare eller verk med en speciell temaanknytning, tex. "julen", "medeltiden" eller "Stockholm".
Taggar: biografier, digitala bibliotek, författare, författarporträtt, litteratur, litteraturhistoria, nordisk litteratur, skönlitteratur, textarkiv

Award webb

Award webb  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nyfiken på vilka böcker eller författare som fått pris och utmärkelser av olika slag. Nobelpriset känner du nog till men här hittar du ett otal andra. Fantasy, science fiction, deckare, barn- eller vuxenlitteratur. Många engelskspråkiga men även på andra språk. På de olika sidor hittar du sedan ofta information om pristagarna.
Taggar: litteraturhistoria, litteraturpriser

Litteratursiden Danmark

Litteratursiden Danmark  Webbplatsen har innehåll på Danska från 13 år

Här hittar du information om ett antal danska författare. Du kan också läsa mer om och få tips på böcker inom olika teman, bland annat kärlek, fantasy och science fiction, New York i litteraturen och mycket mer.
Taggar: biografier, dansk litteraturhistoria, författare

HC Andersen

HC Andersen  Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här finner du här en fullmatad webbplats om denne världsberömde författare passande på alla nivåer, från avancerade texter till relativt enkla. På danska men med merparten även på engelska. Här hittar du också massor av länkar till andra sidor och aspekter på hans liv och författarskap.
Taggar: Andersen, Hans Christian, Hans Christian Andersen, dansk litteraturhistoria, dansk skönlitteratur, författare, sagor

Dagens bok

Dagens bok  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här presenteras en ny bokrecension varje dag - allt från seriealbum till klassiker. Det finns också ett diskussionsforum, korta författarpresentationer, ett nyhetsbrev och en lista över kommande böcker som skall recenseras.
Taggar: författare, litteraturhistoria, recensioner, skönlitteratur

Ordspråk

Ordspråk  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

En mycket lättillgänglig och trevlig sida med ordspråk från hela världen. Ordspråken är sorterade efter olika länder.
Taggar: ordspråk, språk

All Nobel Prizes in Literature

All Nobel Prizes in Literature  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här hittar du alla nobelpristagare i litteratur sedan 1901. Du hittar motiveringen, samt lite om författarnas liv, böcker och länkar till andra webbplatser. De senaste åren finns det information även på svenska och andra språk.
Taggar: författare, litteratur, nobelpris, nobelpristagare

A Celebration of Women Writers

A Celebration of Women Writers  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här hittar du en sammanställning över en stor mängd kvinnliga författare från hela världen, samt delar av deras verk i fulltext, på språk som bland annat engelska och franska.
Taggar: digitala bibliotek, författare, litteratur, litteraturhistoria, skönlitteratur

Svenska Barnboksakademin

Svenska Barnboksakademin  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

I Svenska Barnboksakademin sitter - precis som i Svenska akademin - arton svenska författare och illustratörer. Skillnaden är att man arbetar med barn- och ungdomsböcker. Här finns information om ledamöterna och deras uppdrag, samt deras egna böcker. Svenska Barnboksakademin har sitt säte på Skärholmens bibliotek i sydvästra Stockholm.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, barnboksförfattare, barnlitteratur, författare, illustratörer, litteraturpriser

Svenska klassiker

Svenska klassiker  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Svenska akademien utger sedan några år en serie svenska klassiker i bokform. Här finns dessa nu i en gratis webbversion för läsning, utskrift och nedladdning på hårddisken. Varje verk i klassikerserien är försett med en kort inledning, författad av en ledamot av Akademien.
Taggar: klassiker, svensk litteraturhistoria, svensk skönlitteratur

Elin Wägner

Elin Wägner  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lättnavigerad webbsida om en av våra mest kända kvinnliga författare. Som andra kvinna (efter Selma Lagerlöf) invaldes hon i Svenska Akademien. På sidan som underhålls av Elin Wägner-sällskapet hittar du fakta, länkar och annat material.
Taggar: författare, jämställdhet, könsroller, kvinnofrågor, litteratur, svensk litteraturhistoria

Författarportalen Norska författare

Författarportalen Norska författare  Webbplatsen har innehåll på Norska från 10 år

Här hittar du material om ett stort antal norska författare, både barn- och ungdomsförfattare och vuxenförfattare. Här finns också bok- och skrivtips för både unga och vuxna.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, författare, norsk litteraturhistoria

Boktips.net

Boktips.net  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här lämnar flera bibliotek i Sverige boktips för barn och ungdomar. Under avancerad sökning kan du söka på ämne, passande ålder eller en speciell författare. Du kan även prenumera på de senaste boktipsen direkt till din dator via RSS.
Taggar: barn- och ungdomslitteratur, barnlitteratur, boktips, bokutgivning

Latinamerika - Världslitteratur.se

Latinamerika - Världslitteratur.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du latinamerikanska författare och skönlitteratur från Latinamerika. Välj ett land och läs både biografier och beskrivningar av författarnas böcker.
Taggar: biografier, författare, latinamerikansk litteraturhistoria, skönlitteratur

Spanska sjukan tog tiotusentals svenskars liv - Släkthistoria

Spanska sjukan tog tiotusentals svenskars liv - Släkthistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En artikel om spanska sjukan, en influensapandemi som härjade i världen för 100 år sedan. Skriven av Magnus Västerbro för tidningen Släkthistoria. Antalet dödsoffer var mer än 50 miljoner och epidemin drabbade även isolerade områden.
Taggar: fågelinfluensa, influensa, medicinhistoria, sjukdomar, sjukvård, smittsamma sjukdomar, smittskydd, vaccin, virussjukdomar

Digerdöden

Digerdöden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Digerdöden, eller pest, var en pandemi som kom i olika omgångar i Europa mellan 1300-talet och 1700-talets början. Man räknar med att mellan 225 000 och 500 000 människor föll offer för sjukdomen bara i Sverige. På Historiska Museets webbplats kan du läsa en kort men informativ artikel om digerdöden.
Taggar: 1300-talet, Europas historia, Sveriges historia, digerdöden, smittsamma sjukdomar

A Science Odyssey: Then + Now

A Science Odyssey: Then + Now  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En virtuell resa under 1900-talets spännande naturvetenskapliga och tekniska utveckling.
Taggar: 1900-talet, medicinhistoria, naturvetenskap, naturvetenskap-historia, teknikhistoria

Föreningen för de neurosedynskadade

Föreningen för de neurosedynskadade  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Neurosedyn är ett läkemedel som började användas i slutet av 50-talet men som visade sig ge mycket svåra fosterskador. Här får du läsa fakta om läkemedlet och under rubriken Neurosedyn kan du läsa hela historien från 50-talet till idag. Bakom webbplatsen står Föreningen för de neurosedynskadade (FfdN).
Taggar: funktionsnedsättning, medicinhistoria

Möt medeltiden

Möt medeltiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Här kan du läsa korta texter om medeltidens liv runt Östersjön på 1300- och 1400-talen. På startsidan kan du välja att lära dig mer om medeltidens samhälle, livet i staden eller livet på landet. Till en del av artiklar, till exempel en om digerdöden, finns fördjupningstexter. Kalmar läns museum och Högskolan i Kalmar står bakom materialet.
Taggar: 1300-talet, 1400-talet, Sveriges historia, digerdöden, medeltiden

RoJaRo - Music  Magazine List

RoJaRo - Music Magazine List  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Detta är en lista med länkar till musiktidskrifter, fanzines och skivbolag från hela världen. Du kan också söka referenser till artiklar om olika artister och musikgrupper som du sedan kan beställa via ditt bibliotek. Musikstilarna är rock, rap, metal, reggae, punk, jazz, blues, country, gospel, world music och folkmusik.
Taggar: artikelarkiv, jazz, medier, musikgrupper, periodika, rock, tidningar, tidskrifter

Liet

Liet  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Liet är Europas största sångtävling på minoritetspråk. Här deltar samer, romer, basker och andra språkgrupper av olika etnicitet. Här kan du se och lyssna på bidragen som har sångtexter på bland annat baskiska, samiska, meänkieli, romani, friuliska, gaeliska, oksitanska, manx, galiciska, votiska och frisiska.
Taggar: etniska minoriteter, flaggor, minoriteter, minoritetsspråk, musik, romani, sångtexter, samiska, tävlingar

Musikhistoria klassisk musik - Fritext

Musikhistoria klassisk musik - Fritext  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om den klassiska musikens historia. Läs om musiken från forntiden fram till den moderna konstmusiken på 1900-talet.
Taggar: barocken, klassisk musik, musikhistoria, romantiken

Faktasidor för skola - Kungliga Myntkabinettet

Faktasidor för skola - Kungliga Myntkabinettet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här hittar du kortfattad information om mynt, spännande skatter och sägner om skatter och pirater. Under "Regentlängd" kan du läsa om Sveriges kungar och drottningar från 1521 till nutid, de mynt med porträtt av regenten som skapades under deras regeringstid och de valspråk som förekommer på mynten. Om det är något ord du tycker är svårt finns det ordförklaringar.
Taggar: betalningsmedel, mynt, mynthistoria, numismatik

Vårt gamla myntsystem

Vårt gamla myntsystem  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Mynt började präglas i Sverige på 1000-talet. Här berättas om myntets och bankernas historia från medeltiden fram till idag. Här får du veta vad begrepp som myntreformen och nödmynt är för något. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: mynt, mynthistoria, numismatik

Myntgalleri - vikingatid och medeltid

Myntgalleri - vikingatid och medeltid  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Den svenska mynthistorien beskrivs genom bilder på mynt från olika tider. Varje svensk kung eller riksföreståndare representeras av en bild på ett mynt. Webbplatsen är gjord av Svenska Numismatiska Föreningen.
Taggar: mynt, mynthistoria, numismatik

Föremålsfakta - Kungliga Myntkabinettet

Föremålsfakta - Kungliga Myntkabinettet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På Kungliga Myntkabinettet finns cirka 650 000 föremål från hela världen. På deras webbplats kan du läsa fakta om en del av föremålen, det vill säga om premonetära betalningsmedel, mynt, sedlar, polletter, plåtmynt, nödmynt, sparbössor, medaljer och aktier.
Taggar: betalningsmedel, mynt, mynthistoria, numismatik, sedlar

Giltiga sedlar - Sveriges Riksbank

Giltiga sedlar - Sveriges Riksbank  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här kan du se vilka svenska sedlar som är giltiga och ogiltiga just nu.
Taggar: pengar, sedlar

4000 Years of Women in Science

4000 Years of Women in Science  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Biografier och foton över kända kvinnor inom naturvetenskapen från antiken fram till 1900-talet. Vetenskapskvinnorna finns listade i bokstavsordning, efter levnadsperiod samt i en ämnesindelad lista uppdelad efter vetenskaper.
Taggar: biografier, forskare, naturvetenskap, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

History of Science Web Exhibits

History of Science Web Exhibits  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här hittar du flera virtuella utställningar om fysikens historia, bland annat om Marie Curie, Albert Einstein och upptäckten av elektronen. Tjänsten tillhandahålls av American Institute of Physics.
Taggar: fysik, fysiker, fysikhistoria, vetenskapsmän

Linné on line

Linné on line  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En mycket innehållsrik webbplats om Carl von Linné och hans hans vetenskapliga gärningar, där du kan fördjupa dig inom naturvetenskapens forskningsfält. Under rubriken Sitemap ser du hela webbplatsens innehåll. Du hittar också Frågelådan där du kan ställa egna frågor om Linné eller leta bland redan besvarade frågor.
Taggar: Carl von Linné, DNA, Linné, Carl von, atomer, botanik, celler, forskare, galaxer, kvarkar, naturvetenskap-historia, partikelfysik, rymden, systematik-växter, universum, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

A Science Odyssey: That's My Theory Menu

A Science Odyssey: That's My Theory Menu  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Roliga, lärorika samt interaktiva frågespel. Vilken vetenskapsman ligger bakom vilken teori? Testa dig själv och utforska vidare bland Einsteins, Freuds och andras teorier.
Taggar: spel, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

People and Discoverys
Archimedes

Archimedes  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Länkar och information om allt man kan tänkas vilja veta om den grekiske vetenskapsmannen Arkimedes och hans gärningar.
Taggar: fysik, fysiker, matematik, matte, vetenskapsmän

Leonardo da Vinci - Scientist, Inventor, Artist

Leonardo da Vinci - Scientist, Inventor, Artist  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

En mångsidig webbplats om Leonardo da Vinci och hans tid, 1400-talet i Italien, gjord av Boston Museum of Science, USA. Här finns bra tips för bildundervisningen också, till exempel perspektivövningar
Taggar: Leonardo da Vinci, bildundervisning, da Vinci, Leonardo, konst, konstnärer, vetenskapsmän

Women in Science

Women in Science  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Webbplatsen är tillägnad 16 vetenskapskvinnor som varit pionjärer inom respektive forskningsfält. Kvinnorna som här uppmärksammas har verkat under olika tidsperioder och tillhört olika nationaliteter, men har som gemensamt deras arbete fått stor betydelse inom naturvetenskapen. På webbsidan kan du läsa om deras liv och upptäckter.
Taggar: forskare, naturvetenskap, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

History of the Atom

History of the Atom  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här kan du läsa om några av de första forskare som bidrog till att utveckla dagens atommodell: vetenskapsmännen J.J. Thomson, E. Rutherford och Niels Bohr. Till varje avsnitt finns testfrågor.
Taggar: atomfysik, elementarpartiklar, fysiker, fysikhistoria, kärnfysik, naturvetenskap-historia, partikelfysik, vetenskapsmän

Linné on lines frågelåda

Linné on lines frågelåda  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Intresserad av vetenskapsmannen Carl von Linné? Här kan du ställa frågor om hans liv eller hans arbete. Frågelådan har även ett frågearkiv med många svar - där hittar du mycket fakta om Linné och kanske svaret på din fråga! Frågorna besvaras via e-post av någon av de ansvariga inom Linné on line projektet vid Uppsala universitet.
Taggar: Carl von Linné, Linné, Carl von, botanik, naturvetenskap-historia

Carl von Linné

Carl von Linné  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Naturhistoriska riksmuseet berättar om Carl von Linné och hans liv, resor och upptäckter. Linné var en världsberömd botaniker och professor, som skrev flera värdefulla verk om sina resor och observationer av växter och natur.
Taggar: Carl von Linné, Linné, Carl von, botanik, naturvetenskap-historia, växter, vetenskapshistoria

Grenarna på terapiträdet

Grenarna på terapiträdet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Svenska Dagbladets "terapiträd" kan du se en tidslinje över psykologins och psykoterapins historia och läsa om de olika terapiinriktningarna och deras rötter. Du behöver ha Flash Player på datorn.
Taggar: kognitiv beteendeterapi, psykoanalys, psykologer, psykoterapi, vetenskapshistoria

Svea hovrätt - byggnader och historia

Svea hovrätt - byggnader och historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Svea hovrätt är inrymd i tre praktfulla byggnader på Riddarholmen i Stockholm: Wrangelska palatset, Schering Rosenhanes palats och Hessensteinska palatset. Dessa byggnaders historia finns berättad här. Texterna är delvis hämtade ur boken 'Gamla Stan med Slottet och Riddarholmen', av Béatrice och Gösta Glase.
Taggar: Stockholm, Stockholms historia, byggnader, domstolar, lokalhistoria

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia

Stormaktstidens adel: pompa och ståt - Magnus Gabriel de la Gardie - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En lång intressant artikel om adelns makt under stormaktstiden på 1600-talet. I centrum för berättelsen står adelsmannen Magnus Gabriel de la Gardie som var drottning Kristinas favorit. När Karl XI efterträdde drottning Kristina såg han till att genom reduktionen minska adelns makt, inflytande och rikedomar. Artikeln är skriven av Anna Larsdotter och finns publicerad på tidningen Populär historias webbplats.
Taggar: 1600-talet, Sveriges historia, adel, stormaktstiden 1611-1718

Kvinnor i arbete

Kvinnor i arbete  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Historik kring svenska kvinnors väg till betalt arbete. Här finns viktiga årtal, kvinnoporträtt och presentationer av olika yrken som det var vanligt att kvinnor arbetade inom. Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs universitetsbibliotek står bakom sidan.
Taggar: Sveriges historia, arbete, jämställdhet, könsroller, kvinnofrågor, kvinnohistoria

The Abolition of Slavery Project

The Abolition of Slavery Project  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En webbplats om slaveriet och den transatlantiska handeln med slavar under kolonialismen. Lär dig slaveriets historia och följ slavarnas och plantageägarens dygn timme för timme. Motståndet mot slaveri och slavhandel fanns redan på 1700-talet och kallas med ett finare ord abolitionism. En stor del av materialet handlar om antislaverirörelsen och om hur slaveriet upphörde och förbjöds. Det finns bilder och ljud, en historisk tidslinje, samt lärarmaterial. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: Afrikas historia, Förenta staternas historia, Storbritanniens historia, USAs historia, handelshistoria, människohandel

Folk i rörelse

Folk i rörelse  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här kan du hitta arkivdokument från föreningsarkiven om olika folkrörelser fram till 1922, dokument som speglar demokratins framväxt i Sverige. Det handlar om politiska rörelser, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och väckelserörelsen. Bakom sidan står Folkrörelsernas Arkivförbund (FA).
Taggar: Sveriges historia, arbetarrörelsen, arkiv, demokrati, kristna samfund, nykterhetsrörelsen, organisationer, rösträtt

Fira demokratin!

Fira demokratin!  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En webbplats som tar dig med på en resa över demokratins framväxt i Sverige. Se film, läs om olika teman, titta på dramatiserade berättelser, klicka dig runt i tidslinjen och testa dina kunskaper i ett quiz. Det finns ett studiematerial för gymnasiet samt en lärarhandledning. Webbplatsen är en del av Riksdagens uppmärksammande av demokratijubileet 2018-2022.
Taggar: Sveriges historia, demokrati, folkomröstningar, politik, rösträtt, statskunskap, statsskick

Kvinnans Plats

Kvinnans Plats  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lyssna på historiska berättelser från Stockholm, berättelser om som lyfter fram och beskriver kvinnors liv, hämtade ur arkiv och samlingar. Till varje avsnittssida finns det elevuppgifter. Bakom sidan står Stockholms Kvinnohistoriska, ett museum som verkar i de offentliga och digitala rummen.
Taggar: Stockholms historia, Sveriges historia, arbete, jämställdhet, könsroller, kvinnofrågor, kvinnohistoria

The Middle Ages

The Middle Ages  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Hur var det att leva på medeltiden? Vad innebar feodalsystemet? Hur var människor klädda? Vilken mat åt man i vardagsslag? Hur bodde människor under denna tid? Med korta texter på engelska och illustrationer ges svar på dina frågor.
Taggar: medeltiden

Margits och Hildurs berättelser från förr

Margits och Hildurs berättelser från förr  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här berättar Margit och Hildur om sin uppväxt under 1900-talets första decennier. En del gamla foton finns också. Hur var det att växa upp i Sverige förr i tiden? Hur såg dagarna ut? Hur var det att gå i skolan? Vad gjorde man på sommaren? Hur firade man jul? Hur var det att leva i Sverige under andra världskriget?
Taggar: 1920-talet, 1930-talet, Sveriges historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria, kulturarv

World War 2 - Children at war

World War 2 - Children at war  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Hur hade barnen det under andra världskriget? Hur levde en vanlig familj? Hur såg barnens rum ut? Här visas fotografier och du får prova att handla med ransoneringskuponger. I Research Room kan du se fler fotografier, läsa brev och höra på radiosnuttar. Webbsidorna är gjorda av BBC och handlar om engelska förhållanden under kriget.
Taggar: BBC, Storbritanniens historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria

The Children in Victorian Britain

The Children in Victorian Britain  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

På 1800-talet regerade drottning Victoria över Storbritannien och Irland. Det kallas den viktorianska eran. Här berättas om hur barn hade det på den tiden. Tre olika filmer visar barn i skolan, barn som arbetar och barn som leker. Du behöver ha Macromedia Flash installerat på din dator för att kunna se filmerna.
Taggar: Storbritanniens historia, barnarbete, barnhistoria

Riddarhuset och adelns historia

Riddarhuset och adelns historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Riddarhuset ligger i Gamla Stan i Stockholm. Här berättas både om byggnadens och om den svenska adelns historia. Här hittar du också Riddarhusordningen och förteckning över adelsätter.
Taggar: Stockholms historia, adel, byggnader, genealogi

Ancient Greece

Ancient Greece  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Läs om antikens Grekland och spela Greek Hero Game. Lär dig om hur det var att växa upp under antiken, vilka gudar man trodde på, hur staden Aten såg ut och fungerade, hur den grekiska amfiteatern fungerade, hur de de olympiska spelen startade med mera. Ett särskilt avsnitt handlar om Sparta.
Taggar: Aten, Greklands historia, OS, antiken, engelska, frågesporter, idrottshistoria, olympiader, olympiska spelen, spel, teater

Om operan - Kungliga Operan

Om operan - Kungliga Operan  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

På Kungliga Operans hemsida får du veta mer om deras verksamhet, vad som händer bakom kulisserna och historik om kungliga operan.
Taggar: balett

Drottningholms slottsteater

Drottningholms slottsteater  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Drottningholmsteatern från Gustav III:s tid på 1700-talet är en av Europas bäst bevarade barockteatrar och fungerar fortfarande som teater. Här får du veta lite om teaterns historia och dess nuvarande aktiviteter.
Taggar: teater, världsarv

Kulturhuset Stadsteatern

Kulturhuset Stadsteatern  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Aktiviteter för barn och ungdom finns under Barn & ung. I arkivet hittar du en sökbar databas över Kulturhuset Stadsteaterns evenemang och skådespelare sedan 1960. På Kulturhuset Stadsteatern Play kan du se samtal, berättelser och annat från deras verksamhet.
Taggar: Stockholm, skådespelare, teater, teateruppsättningar

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Ishotellet är helt gjort av is och snö. Det finns också konstverk och en kyrka av is. Man kan läsa om hotellets historia och hur det byggdes och få lite information om Jukkasjärvi och Lappland.
Taggar: Lappland, arkitektur, byggnader, fjällen, turism

Radiostationen i Grimeton

Radiostationen i Grimeton  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Den här sidan handlar om radiostationen i Grimeton i Halland som uppfördes under 1920-talet och användes till radiokommunikation med USA över Atlanten under resten av 1900-talet. Den här radiostationen var ett stort steg mot den trådlösa kommunikation vi har idag. Idag är stationen ett byggnadsminne och världsarv. World Heritage Grimeton står bakom sidan.
Taggar: Halland, radiokommunikationer, radioteknik, teknikhistoria, världsarv

Vår historia och tekniska milstolpar - Volvo Group

Vår historia och tekniska milstolpar - Volvo Group  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Fordonstillverkaren Volvo grundades i Göteborg 1927. Här kan du läsa mer om företagets historia och tekniska innovationer.
Taggar: Sveriges historia, bilar, bilars historia, företag, industrihistoria, motorfordon, näringsliv

Saabfakta

Saabfakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om den kända svenska personbilen Saabs historia, om de olika bilmodellerna genom tiderna, samt få lite tips om hur du reparerar dessa bilar. Sidan är gjord av Svenska Saabklubben.
Taggar: bilar, bilars historia, föreningar, industrihistoria, motorfordon, organisationer

Pappersskolan - Tumba bruksmuseum

Pappersskolan - Tumba bruksmuseum  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Tumba bruksmuseum beskriver denna webbplats: "På den här sidan finns en massa roliga saker som har med papper att göra. Här kan du läsa om papperets historia, papperstillverkning, sedlar och mycket mer".
Taggar: papper, pappersbruk, pappersmasseindustri, papperstillverkning, sedlar

Ericsson history

Ericsson history  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Lars Magnus Eriksson var den industriman och uppfinnare som grundade företaget L.M Ericsson & Co, det företag som idag kallas Ericsson. Här finns texter, filmer och en tidslinje över företaget Ericssons historia. Du hittar också information om utvecklingen av telekommunikation, från telegrafi till telefoni.
Taggar: företag, företagsledare, industrihistoria, teknikhistoria, telefoner, telefoni

Lyx till sjöss, Svenska Amerika Linien - Populär Historia

Lyx till sjöss, Svenska Amerika Linien - Populär Historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Amerika Linien körde passagerarbåtar mellan Göteborg och New York i USA i 60 år. Här kan du läsa om rederiets historia och dess fartyg. Artikeln är skriven av Jacob Wiberg och publicerad på tidskriften Populär Historias webbplats.
Taggar: Göteborg, fartyg, lokalhistoria, rederier, sjöfart

America by Air

America by Air  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Små spel och aktiviteter, texter och bilder om USA:s flygfart idag och flyghistoria under hela 1900-talet. Du behöver Flash Player på datorn.
Taggar: 1900-talet, Förenta staternas historia, USAs historia, engelska, flygmuseer, flygplan, flygteknik, flygtrafik, teknikhistoria

Tetra Pak

Tetra Pak  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Tetra Pak är ett av de stora svenska företagen. På deras webbplats kan du läsa om företagets historia och om hur deras produkter, tetraförpackningar, har utvecklats sedan 1943.
Taggar: Sveriges historia, företag, industrihistoria, näringsliv, teknikhistoria

Kommunikation & IT

Kommunikation & IT  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om allt om telekommunikationens historia - om telegrafen, telefonen, mobiltelefonen, radion, datorn och televisionen. Sidan är gjord av Tekniska museet.
Taggar: TV, datorer, mobiltelefoni, radioteknik, teknikhistoria, telefoni, telegrafi, telekommunikation, television

Kulturarv Stockholm

Kulturarv Stockholm  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här hittar du material om Stockholms läns historia. Här finns databaser, länkar och du kan även bidra med eget material. Det finns också artiklar om Stockholms läns industrihistoria, Folkets hus och Folkets park. Tjänsten är ett samarbete mellan KMM-programmet, Stockholms läns museum, Stockholms stadsmuseum och Stockholms läns hembygdsförbund.
Taggar: Stockholms historia, Stockholms län, industrihistoria, kulturarv, kulturhistoria, lokalhistoria

Saab genom åren i bild och text

Saab genom åren i bild och text  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du se olika modeller av det kända bilmärket Saab och hur deras bilar förändrades under årens lopp. Du kan också läsa korta noteringar om bilmodellerna. Saab tillverkar inte längre bilar, Saab Automobile gick i konkurs 2011.
Taggar: bilar, bilars historia, företag, industrihistoria, motorfordon

Historical locks

Historical locks  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En kunskapsbank för alla låshistoriskt intresserade. Lär dig om lås och nycklar från alla tider, till exempel vikingatiden, och från många platser i världen, till exempel Sverige, Italien (Rom) och Kina.
Taggar: Christopher Polhem, Polhem, Christopher, brott, samlarverksamhet, smide, straff, teknikhistoria, uppfinningar

Fordon och transport

Fordon och transport  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du lära dig om olika fordon, transportmedel och farkosters historia. Läs om bilar, cyklar, flygplan och motorcyklar med mera. Det finns även fina fördjupningar och lärarhandledningar. Du hittar till exempel en förteckning över alla svenska cykelmärken genom tiderna. Sidan är gjord av Tekniska museet.
Taggar: bilar, bilars historia, cyklar, flygplan, flygteknik, fordon, motorcyklar, teknikhistoria

Teknik- & industihistoria

Teknik- & industihistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om Sveriges industrihistoria, om hur det var att jobba på fabrik förr i tiden, till exempel på företagen Electrolux, Rörstrand och Liljeholmens. Du hittar också en lång teknikhistorisk tidslinje som visar uppfinningar från 4500 f. Kr till idag. Det finns även lärarhandledningar. Sidan är gjord av Tekniska museet.
Taggar: arbetsliv, företag, industrihistoria, näringsliv, pappersbruk, teknikhistoria, uppfinningar

Uppfinnare

Uppfinnare  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här kan du läsa om manliga och kvinnliga uppfinnare och om uppfinningar. Du kan även läsa om hur du själv gör om du vill uppfinna något. Det finns även fördjupningar för elever och lärarhandledningar. Sidan är gjord av Tekniska museet.
Taggar: Christopher Polhem, Polhem, Christopher, teknikhistoria, uppfinnare, uppfinningar

Länkar om Polhem

Länkar om Polhem  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Under 2011 firas Christopher Polhems 350-års-jubileum. Här får du tips på länkar för att arbeta tematiskt om Christopher Polhem inom ämnena historia, matematik, svenska, teknik, ekonomi, slöjd och hemkunskap. Tipsen ges av Teaterföreningen Polhem som spelar musikteatern Polhems Huvudwerk i sommar. Teatern ska bland annat ge en möjlighet för ungdomar att prova på entreprenörskap.
Taggar: Christopher Polhem, Polhem, Christopher, entreprenörskap, föreningar, teateruppsättningar, teknikhistoria, temaarbete, uppfinnare

Knuttimring i Sverige

Knuttimring i Sverige  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En vanlig hustyp i Sverige har genom århundraden varit de knuttimrade husen. Här kan du lära dig om hur de byggdes, vilka olika varianter som finns och se exempel på hur de ser ut. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: arkitektur, byggnadshistoria , byggnadskonst, byggnadsteknik, husbyggnad

Stilhistoria - Hålla hus

Stilhistoria - Hålla hus  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lär dig om gårdsbebyggelsen i Västerbottens län samt om samhällsbyggnader och olika byggnadsstilar från 1790 till 1970. Du kan också läsa om samiska byggnader som kåtor, bodar med mera.
Taggar: Västerbotten, arkitektur, byggnadshistoria , byggnadskonst, byggnadsteknik, gårdar, kulturmiljöer, samer

Kolning

Kolning  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Kolning är en teknik man började med för 6000-8000 år sedan, i samband med metallutvinning. Lär dig mer om milan, redskapen och hela kolningsprocessen! Texten är skriven av K-G Lindblad och finns på Institutet för Forntida Tekniks sidor.
Taggar: forntiden, kolning, teknikhistoria

A Science Odyssey: You Try It

A Science Odyssey: You Try It  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Lärorika interaktiva aktiviteter inom områden som teknikhistoria, evolutionen, radiotekniken, läkarvetenskapen, DNA och geologiska fenomen som jordbävningar. Till varje aktivitet finns både bakgrundsinformation samt fördjupningsartiklar. Kräver programmet "Shockwave" för att fungera.
Taggar: naturorienterande ämnen-undervisning, naturvetenskap, spel, teknikhistoria

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland

Järnriket -Tvåtusen år av järnhantering i Gästrikland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I Gästrikland finns järnbruk, stålverk, smedjor, gruvor, bergsmansgårdar och förhistoriska fyndplatser från 2000 års oavbruten järnhantering. Med avstamp i järnålderns historia kan du läsa om människorna som gjorde järnbruket möjligt. Länsmuseet Gävleborg står bakom webbplatsen Järnriket.
Taggar: Bergslagen, Gästrikland, Gävle, industrihistoria, järn, järnåldern, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

Regalskeppet Kronan

Regalskeppet Kronan  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Här berättas om regalskeppet Kronans historia, hur skeppet byggdes, stormaktstidens Sverige, om vraket och det marinarkeologiska arbetet. Kalmar länsmuseum svarar för innehållet.
Taggar: marinarkeologi, skeppsvrak, undervattensarkeologi, vrak

En kort Vallonhistorik

En kort Vallonhistorik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vallonerna har sedan mycket lång tid tillbaka sitt hemland i södra och sydöstra Belgien och i angränsande delar av Frankrike. Webbsidan handlar om vallonernas invandring till Sverige och hur de utvecklade järnhantering och smide i Bergslagen. Här finns också fakta och länkar till olika vallonbruk. Gjord av Sällskapet Vallonättlingar.
Taggar: bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, valloner, vallonsmide

Institutet för forntida teknik

Institutet för forntida teknik  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Om forntida och förindustriell teknik, du kan bland annat läsa om och se bilder på forntida hus och fornbyar på stenåldern, vikingatiden och tidig medeltid, samt hitta uppsatser och elevarbeten i ämnet.
Taggar: Sveriges historia, bostäder, byggnader, forntiden, institut, järnframställning, teknikhistoria

Digitalt Museum

Digitalt Museum  Webbplatsen har innehåll på Norska från 13 år

Här kan du söka i Norsk Teknisk Museums samlingar digitalt. Samlingar från 58 olika museum och 2,4 miljoner objekt är sökbara i denna databas.
Taggar: museer, teknik, teknikhistoria

Alfred Nobel

Alfred Nobel  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Det var år 1864 i Vinterviken, Stockholm som Alfred Nobel startade och lade grunden till sitt världsomspännande företag. På dessa privata webbsidor hittar du en fyllig och illustrerad berättelse om detta. Dessutom finns information om Alfred Nobel själv.
Taggar: Alfred Nobel, Nobel, Alfred, industrihistoria, uppfinnare, uppfinningar

Världsarvet Falun

Världsarvet Falun  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Stora Kopparberget och Faluns industrilandskap infördes som världsarv på UNESCO:s lista 2001. Läs mer om Falu gruva, staden Falun och bergsmansgårdarna på Falu turistbyrås webbplats. Du får också veta vilken anknytning falukorven, den traditionella rödfärgen och Systembolaget har till Falu gruva.
Taggar: 1600-talet, Dalarna, Sveriges historia, industrihistoria, kulturarv, kulturmiljöer, kulturmiljövård, sevärdheter, världsarv

Vallonbruken i Roslagen

Vallonbruken i Roslagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vallonsmidet pågick från tidigt 1600-tal till en bit in på 1900-talet. Här finns en karta över alla vallonbruk i Roslagen, till exempel Dannemora gruvor och Österbybruk. Du hittar även information om bruken och för en del av dem, en kort historik och litteraturlista.
Taggar: Roslagen, Uppland, bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, lokalhistoria, valloner, vallonsmide

Häfla hammarsmedja

Häfla hammarsmedja  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Häfla hammarsmedja ligger i norra Östergötland och grundades redan på 1600-talet. Idag är platsen ett industrihistoriskt minnesmärke över svensk järnhantering. Webbplatsen är gjord av Stiftelsen Häfla Hammarsmedja.
Taggar: Östergötland, industrihistoria, järnbrukshistoria, järnframställning, lokalhistoria

Datasalen

Datasalen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Ett av de många datormuseum som finns på webben. Gå på en tur bland de gamla datorerna. Lär dig lite historik kring datorns utveckling från hålkortsmaskin till dagens pc-datorer.
Taggar: PC, datorer, datorers historia, persondatorer

Järnväg.net

Järnväg.net  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här får du reda på mycket om järnvägar, tåg, järnvägshistoria och tåghistoria. Du kan exempelvis få fram historik om olika järnvägar i Sverige. Det finns även fakta om lok och hur man bygger järnvägar. För att hitta de historiska texterna och bilderna kan du se rubrikerna Banguide, Lokguide och Vagnguide. Om du har Real Player i din dator så kan du även se filmer och lyssna på olika tågljud.
Taggar: järnvägar, lok, tåg, teknikhistoria

Fartygsbevarande - Fartygstyper

Fartygsbevarande - Fartygstyper  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På den här sidan kan du läsa om olika typer av bruksfartyg och deras historia. Bruksfartyg är båtar och skepp som har använts i yrkestrafik. Läs om exempelvis fiskefartyg, handelsfartyg, passagerarfartyg och örlogsfartyg.
Taggar: båtar, fartyg

Finspång - brukshistoria

Finspång - brukshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Orten Finspång i norra Östergötland har en rik brukshistoria. Läs om kolning, gruvdrift och om hur befolkningen levde. Läs också om Christopher Polhem som försökte installera en vattenpump i storgruvan.
Taggar: Östergötland, Christopher Polhem, Polhem, Christopher, arbetsliv, bergsbruk, gruvbrytning, gruvor, kolning

Computer Chronicles

Computer Chronicles  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Computer Chronicles var ett av världens populäraste tv-program om datorer mellan 1983-2002 och visades i flera länder. Här kan du se alla programmen på engelska och lära dig mer om datorhistoria. Välj ett program i listan, till exempel under rubriken Browse Collection och ladda ner avsnittet under rubriken Download, eller titta direkt under rubriken Stream. Du behöver ha insticksprogrammen Quick Time eller RealPlayer på datorn.
Taggar: PC, TV-program, datorer, datorers historia, internet, teknikhistoria

Kristallen - Det svenska tevepriset

Kristallen - Det svenska tevepriset  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Det svenska TV-priset Kristallen delas ut varje år i olika TV-kategorier. Här kan du läsa mer om Kristallen och se vilka som har vunnit samt varit nominerade till priset sedan 2005. Kring projektet Kristallen samarbetar SVT, Utbildningsradion, TV3, TV4 och Kanal 5.
Taggar: SVT, Sveriges television, TV, TV-program, UR, Utbildningsradion, filmhistoria, filmvetenskap, tävlingar, teknikhistoria, television

Fartygens historia

Fartygens historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här beskrivs fartygshistoria från stenåldern fram till idag. Sidan är skapad av en privatperson och beskriver främst nordeuropeiska fartyg och skepp. Här finns även olika illustrationer av fartygen. Många texter är översatta till engelska.
Taggar: båtar, fartyg, sjöfart

Fröken Ur

Fröken Ur  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Fröken Ur är en talande maskin och Sveriges gemensamma verktyg för att mäta tid och ställa klockan rätt. Förr fanns Fröken Ur hos Telia. Idag finns maskinen hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Här kan du läsa om tekniken bakom Fröken Ur och se om din egen klocka går rätt.
Taggar: klockor, tid, tidmätning, ur

A Walk Through Time

A Walk Through Time  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Fakta om hur vi människor mätt tid på olika sätt genom historien. Allt från de tidiga uren till moderna mätningar av tid. Läs om de första kalendrarna, soluren och de första mekaniska klockorna som uppfanns under medeltiden. Även om hur tidszonerna kom till under 1800-talet.
Taggar: kalendrar, klockor, tid, tidmätning, ur

Namnlängden

Namnlängden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Från och med 2001 har de svenska almanackorna en ny namnlängd. Många nya namn finns numera med. Här kan du läsa namnen i alfabetisk ordning och datumordning, du kan även få reda på vad namnen betyder.
Taggar: etymologi, förnamn, namn

The Earth Calendar

The Earth Calendar  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En sajt med information om helgdagar i hela världen. Du kan söka på land, datum eller olika religioner. Klickar du på "Today-knappen" får du reda på vilka helgdagar som firas just idag över hela världen. För varje land finns det även en karta.
Taggar: almanackor, högtider, kalendrar, religion

Time Ticker

Time Ticker  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här kan du se vad klockan är i olika delar av världen och hur tidszonerna ser ut.
Taggar: tid, tidmätning, tidszoner

Tid, almanackor, namn

Tid, almanackor, namn  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Länkar till sidor om namn, kalendrar, högtider, klockan och tidszoner i världen.
Taggar: almanackor, förnamn, högtider, kalendrar, namn, tid, tidmätning, tidszoner

Heraldik

Heraldik  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Klicka på rubriken "Heraldiskt register" i vänstermenyn så hittar du bilder på alla Sveriges landskapsvapen, länsvapen och kommunvapen. Riksarkivet står bakom sidan.
Taggar: heraldik, kommuner, län, landskap, landskapsvapen

Svenska Heraldiska Föreningen

Svenska Heraldiska Föreningen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Vad är heraldik? Och hur kan jag skaffa ett eget vapen? Här kan du lära dig om heraldik, vapenrätt, vapenrullor, ordnar och medaljer och mycket mer. Du kan också Fråga heraldikern om du undrar något om heraldik och vapensköldar. Svenska Heraldiska Föreningen har som syfte att sprida kunskap och intresse kring heraldik.
Taggar: heraldik

De svenska landskapsvapnen

De svenska landskapsvapnen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Här finns svenska landskapsvapen samlade på en sida. Det berättas också när och hur dessa vapen kom till. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: heraldik, landskapsvapen

Världens flaggor

Världens flaggor  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här kan du klicka på första bokstaven i ett lands namn och se landets flagga. USA:s stater och några svenska landskap har också egna flaggor. Här finns även Sveriges landskapsvapen och information om flaggdagar. Prova också flaggspel i form av ett flaggpussel. Det finns tre olika svårighetsgrader! Vill du skriva ut världens flaggor finns en Pdf-fil för detta. Sidan är skapad av en privatperson. Vissa delar av sidan kräver Flash Player på datorn.
Taggar: flaggor, landskapsvapen, spel

Stora riksvapnet

Stora riksvapnet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Riksarkivet informerar om och visar bilder på Stora riksvapnet. Riksvapnen används som symbol för den svenska staten.
Taggar: heraldik

Riddarnas historia - Unga Fakta

Riddarnas historia - Unga Fakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här berättas om riddarnas historia på ett lättläst sätt, med fina bilder till. Läs om riddarnas liv och riddarborgen, vapen, märken på vapensköldarna (heraldik) med mera. Du får också lära dig lite om normanderna, det första korståget och riddarna Richard Lejonhjärta, Jeanne d'Arc, Kung Arthur och riddarna kring runda bordet.
Taggar: heraldik, medeltiden, riddare, vapen