Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Allmän världs- och västerländsk historia : 39 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Historia)

Institutet för forntida teknik

Institutet för forntida teknik  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Om forntida och förindustriell teknik, du kan bland annat läsa om och se bilder på forntida hus och fornbyar på stenåldern, vikingatiden och tidig medeltid, samt hitta uppsatser och elevarbeten i ämnet.
Taggar: Sveriges historia, bostäder, byggnader, forntiden, institut, järnframställning, teknikhistoria

Flodkulturer

Flodkulturer  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Läs om de tidiga flodkulturer som uppstod i Egypten och Mesopotamien samt vid Indus och Gula floden. Gjort av Kjell Macdowall, komvux Gotland.
Taggar: Egyptens historia, Mesopotamien, antiken, forntiden

The Anglo-Saxons

The Anglo-Saxons  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Här kan du lära dig mer om anglosaxarna, de germanska stammar som invaderade England på 400- och 500-talen. Se åtta animationer som beskriver hur de levde, vad de trodde på, deras kultur och mycket annat. Och vad blev det av dem till slut? Det finns också åtta filmklipp att titta på. Webbsidan är gjord av BBC.
Taggar: Storbritanniens historia, anglosaxare, forntiden

Bronsåldern

Bronsåldern  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Bronsåldern delas in i den äldre bronsåldern som inföll mellan 1700 och 1100 f Kr och den yngre bronsåldern som inföll mellan 1100–500 f Kr. På Historiska museets webbplats kan du ta reda på mer om bronsåldern.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, bronsåldern, forntiden, järnåldern, stenåldern

Istid

Istid  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Korta texter om istiden. Läs om djuren och växterna under istiden och om varför vi får istider på jorden. Lär dig också om hur istiden och inlandsisen har påverkat naturens utseende här i Sverige.
Taggar: Sveriges historia, forntiden, fossil, geologi, istiden, naturgeografi

Medeltida husdjur - Populär historia

Medeltida husdjur - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

På medeltiden var gatorna fulla av husdjur som katter, hundar, grisar, kor och hästar. I äldre tider var husdjuren en självklarhet i människors vardag. Mer om husdjurens historia och roll i de medeltida människornas liv kan du läsa denna intressanta artikel. Den är skriven av Gudrun Wessnert och publicerad på tidningen Populär historias hemsida.
Taggar: Stockholm, Sveriges historia, husdjur, medeltiden

Verkligheten bakom Arn - Populär historia

Verkligheten bakom Arn - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Artikeln om verkligheten bakom händelserna i böckerna och filmerna om Arn, tempelriddaren. Anna Larsdotter berättar om tempelriddarna, Rickard Lejonhjärta och ger sin syn på motiven bakom korstågen. Hon beskriver också filminspelningarna. Sören Wibeck skriver om de släkter som stred om makten i Sverige och Dick Harrison om klosterlivet.
Taggar: Arn, kloster, kungamakten, medeltiden, pilgrimer, pilgrimsresor, riddare

Digerdöden

Digerdöden  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Digerdöden, eller pest, var en pandemi som kom i olika omgångar i Europa mellan 1300-talet och 1700-talets början. Man räknar med att mellan 225 000 och 500 000 människor föll offer för sjukdomen bara i Sverige. På Historiska Museets webbplats kan du läsa en kort men informativ artikel om digerdöden.
Taggar: 1300-talet, Europas historia, Sveriges historia, digerdöden, smittsamma sjukdomar

Codex argenteus - Silverbibeln

Codex argenteus - Silverbibeln  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Codex argenteus, eller Silverbibeln, är en unik handskrift som finns på Uppsala universitetsbibliotek. Det är en nedteckning av de fyra evangelierna och skrevs på 500-talet. Silverbibeln är också främsta källan till kunskapen om det numera utdöda språket gotiska. Här kan du läsa om bokens historia, bläddra i Silverbibeln digitalt samt lyssna på text ur den.
Taggar: Bibeln, Nya testamentet, bokhistoria, handskrifter, kristendom, medeltiden, språkhistoria

The Middle Ages

The Middle Ages  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Hur var det att leva på medeltiden? Vad innebar feodalsystemet? Hur var människor klädda? Vilken mat åt man i vardagsslag? Hur bodde människor under denna tid? Med korta texter på engelska och illustrationer ges svar på dina frågor.
Taggar: medeltiden

Möt medeltiden

Möt medeltiden  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Här kan du läsa korta texter om medeltidens liv runt Östersjön på 1300- och 1400-talen. På startsidan kan du välja att lära dig mer om medeltidens samhälle, livet i staden eller livet på landet. Till en del av artiklar, till exempel en om digerdöden, finns fördjupningstexter. Kalmar läns museum och Högskolan i Kalmar står bakom materialet.
Taggar: 1300-talet, 1400-talet, Sveriges historia, digerdöden, medeltiden

Riddarnas historia - Unga Fakta

Riddarnas historia - Unga Fakta  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-12 år

Här berättas om riddarnas historia på ett lättläst sätt, med fina bilder till. Läs om riddarnas liv och riddarborgen, vapen, märken på vapensköldarna (heraldik) med mera. Du får också lära dig lite om normanderna, det första korståget och riddarna Richard Lejonhjärta, Jeanne d'Arc, Kung Arthur och riddarna kring runda bordet.
Taggar: heraldik, medeltiden, riddare, vapen

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6

Trettioåriga kriget - Stormaktstid för år 4-6  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Trettioåriga kriget pågick mellan 1618 och 1648 framför allt på tysk mark. Här kan du lära dig mer om hur man värvade soldater och hur de levde med sina familjer i fältläger under hela kriget. När trettioåriga kriget tog slut började stormaktstiden i Sverige. Armémuseum står bakom informationen.
Taggar: Sveriges historia, krigshistoria, militärhistoria, soldater, stormaktstiden 1611-1718, trettioåriga kriget 1618-1648

Codex Gigas - Djävulsbibeln

Codex Gigas - Djävulsbibeln  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Codex Gigas, eller Djävulsbibeln, är en medeltida handskrift som finns på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Den innehåller bland annat en helsidesbild av djävulen. Här kan du bläddra i Djävulsbibeln digitalt. Du kan också läsa en hel del om Djävulsbibelns historia. Bibeln togs som krigsbyte i Prag under trettioåriga kriget.
Taggar: 1400-talet, 1500-talet, 1600-talet, Bibeln, Gamla testamentet, Nya testamentet, bokhistoria, handskrifter, kristendom, medeltiden, trettioåriga kriget 1618-1648

Native Words, Native Warriors

Native Words, Native Warriors  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här kan du lära dig mer om de så kallade "Code Talkers", indianska militärer som använde sina traditionella stamspråk för att överföra hemliga meddelanden till USA:s militär under första och andra världskriget. Detta gjorde att USA:s krigföring i Stilla havet blev mycket säkrare beträffande radiokommunikationen. Bakom sidan står Smithsonian Institution, National Museum of the American Indian.
Taggar: USA, andra världskriget 1939-1945, första världskriget 1914-1918, indianer, koder, kryptering, radiokommunikationer

World War One

World War One  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Läs och lyssna till historier från första världskriget. Det är människor som var med om kriget som har skrivit dagböcker, brev, fotograferat och gjort klippböcker. Flash och Realplayer behövs för att kunna använda webbsidorna.
Taggar: första världskriget 1914-1918

Imperial War Museum London

Imperial War Museum London  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 13-15 år

Imperial War Museum i London är ansett som ett av världens främsta krigsmuseer. De permanenta utställningarna handlar om såväl första som andra världskriget. Även spionage- och underrättelseverksamheten är representerade. På denna sida kan man gå på upptäcktsfärd i museet samt även inhämta fakta om krigshändelser.
Taggar: andra världskriget 1939-1945, första världskriget 1914-1918, krigshistoria, militärhistoria, museer, spionage, underrättelseverksamhet

Första världskriget

Första världskriget  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här finns kortfattad information om första världskriget. Sidan är gjord av Kjell Macdowall, komvux Gotland.
Taggar: första världskriget 1914-1918

Beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Beredskapsmuseet i Helsingborg är ett av våra få privatägda museer i Sverige, med samlingar från beredskapstiden under andra världskriget, den tid då Sverige låg i beredskap för ett eventuellt krig.
Taggar: Sveriges historia, andra världskriget 1939-1945, föremål, militären, museer, vapen

20 bästa böckerna om andra världskriget du måste läsa

20 bästa böckerna om andra världskriget du måste läsa  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här finns tips och recensioner av böcker om andra världskriget! För dig som vill fördjupa dig och få fler perspektiv på vad som hände under åren 1939-1945.
Taggar: andra världskriget 1939-1945, biografier, boktips

Who is Anne Frank?

Who is Anne Frank?  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 13-15 år

Här finns en tidslinje över Anne Franks liv, utdrag ur hennes dagbok och bilder ur hennes fotoalbum. Webbplatsen är gjord av the Anne Frank Center i USA.
Taggar: Anne Frank, Förintelsen, Frank, Anne, Holocaust, andra världskriget 1939-1945

Vittnesmål – Överlevande från Förintelsen

Vittnesmål – Överlevande från Förintelsen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Här finns vittnesmål från personer som själva suttit i koncentrationsläger under andra världskriget. Bakom informationen står myndigheten Forum för levande historia.
Taggar: Förintelsen, Holocaust, andra världskriget 1939-1945, antisemitism, judarnas historia, judeförföljelser, koncentrationsläger, nationalsocialism, nazism

Normandy Invasion

Normandy Invasion  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här handlar det om invasionen av Normandie 1944, även kallad Dagen D. Krigsförloppet skildras, och de statsmän som var inblandade beskrivs utförligt. Det finns också videosekvenser att titta på. Encyclopaedia Britannica står bakom webbsidan.
Taggar: Normandie, andra världskriget 1939-1945

Anne Frank Museum

Anne Frank Museum  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Italienska Webbplatsen har innehåll på Spanska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 13 år

Huset där Anne Frank höll sig gömd under kriget är numera museum. Här kan du se rummen och huset, ta del av olika aktiviteter och hitta en biografi över henne. Det finns också artiklar och lästips samt länkar till andra Anne Frank-sidor.
Taggar: Anne Frank, Förintelsen, Frank, Anne, andra världskriget 1939-1945, antisemitism, judeförföljelser, museer, nazism

World War 2 - Children at war

World War 2 - Children at war  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Hur hade barnen det under andra världskriget? Hur levde en vanlig familj? Hur såg barnens rum ut? Här visas fotografier och du får prova att handla med ransoneringskuponger. I Research Room kan du se fler fotografier, läsa brev och höra på radiosnuttar. Webbsidorna är gjorda av BBC och handlar om engelska förhållanden under kriget.
Taggar: BBC, Storbritanniens historia, andra världskriget 1939-1945, barnhistoria

U-boat Archive

U-boat Archive  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Sidan för dig som är specialintresserad av u-båtar och framförallt dess användande under andra världskriget. Innehåller ett stort antal svartvita bilder från kriget på haven.
Taggar: andra världskriget 1939-1945, ubåtar

Learning about the Holocaust through art

Learning about the Holocaust through art  Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Ryska Webbplatsen har innehåll på Spanska från 13 år

Lär om Förintelsen genom konstverk. Konstnärerna som presenteras här var förföljda, satt i koncentrationsläger eller kämpade mot nazismen. Platserna finns inplacerade på en karta. Man får tips hur man kan arbeta med bilderna i skolan, länkar till andra webbplatser om ghetton och läger, vittnesmål med mera. Webbplatsen finns också på hebreiska.
Taggar: Förintelsen, andra världskriget 1939-1945, konst, konstnärer, nazism

Vitabussaktionen 1945

Vitabussaktionen 1945  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

I slutet av andra världskriget genomförde Svenska Röda Korset en lång rad räddningsaktioner. Det var Folke Bernadotte som ledde operationerna. Hans vita bussar är berömda. På Röda korsets webbplats kan du läsa om detta.
Taggar: Bernadotteaktionen 1945, Röda korset, andra världskriget 1939-1945

Andra världskriget

Andra världskriget  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Artikeln ger en sammanfattning av andra världskriget. Läs om Hitlers väg till makten, hur kriget började, om Tysklands framgångar och motgångar och om hur kriget slutade. Sidan är gjord av Kjell Macdowall, komvux Gotland
Taggar: Tysklands historia, andra världskriget 1939-1945

Hitlers liv - Populär historia

Hitlers liv - Populär historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Detta är en artikelserie i fyra delar om Adolf Hitlers liv. Här hittar du del två, del tre och del fyra. Artiklarna handlar om Hitlers barndom, uppväxt och väg till makten, Hitler som diktator och tredje rikets undergång. De är skrivna av Bengt Liljegren och publicerade på tidningen Populär Historias hemsida. Fler artiklar om Hitler finns även och kan hittas via sökrutan.
Taggar: Förintelsen, Tysklands historia, andra världskriget 1939-1945, nazism

Andra världskriget så man förstår - Artiklar

Andra världskriget så man förstår - Artiklar  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Varför startade andra världskriget? Hur kunde så många tyskar bli nazister? Här hittar du ett antal artiklar om bland annat Hitlerjugend, Kristallnatten, danskarnas uppror mot den nazistiska ockupationsmakten, Operation Barbarossa och Kamikaze - de japanska självmordspiloterna. En författare och lärare i historia och samhällskunskap har skrivit artiklarna.
Taggar: Tysklands historia, andra världskriget 1939-1945, nazism

NATO

NATO  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

NATO är en militärallians som bildades efter andra världskriget och är idag en verklig maktfaktor i världen. Vill Du veta mer om NATO? Besök deras webbplats med nyheter, artiklar, bildberättelser, webbutställningar med mera. Under rubriken NATO A to Z hittar du en lista över ämnen. Många artiklar handlar om NATOs relation till olika länder i världen. Ändrat url 170915 /Susanne
Taggar: internationella relationer, krig, militären, terrorism, vapen

20 år sedan Berlinmurens fall

20 år sedan Berlinmurens fall  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Ett ljudklipp från Sveriges Radio om Berlinmurens historia från 20-årsjubileet 2009. Du kan också lyssna på radioinslag från de historiska dygnen i november 1989 då järnridån öppnades eller läsa en artikel om hur kommunismen föll i Polen, Ungern, Östtyskland, Tjeckoslovakien, Bulgarien och Rumänien.
Taggar: Berlin, Berlinmuren, Tysklands historia, kalla kriget, kommunism

Kommunismens fall i Europa

Kommunismens fall i Europa  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 13-15 år

Här finns korta detaljer om Berlinmuren och en mycket kort sammanfattning av murens uppbyggnad och fall, samt en kronologi över året 1989 då kommunismen föll i Europa. På Europakartan kan du se järnridån och vilket år de olika öststaterna blev självständiga, du ser till exempel Östtyskland på kartan. Flash Player behövs på datorn. SR står bakom denna lärresurs.
Taggar: Berlinmuren, Sovjetunionen, Tysklands historia, kalla kriget, kommunism

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

En beskrivning av vem Dag Hammarskjöld var och vad han uträttade under sin livstid. Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket i Uppsala står bakom informationen.
Taggar: Dag Hammarskjöld, Förenta nationerna, FN, Hammarskjöld, Dag, biografier, fredsfrågan

Om Kuba-krisen

Om Kuba-krisen  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vad vet du om Kubakrisen? Många påstår att tredje världskriget var nära att bryta ut den gången 1962. Läs författaren Peter Englunds essä om vad som hände när USA upptäckte sovjetiska raketbaser på Kuba.
Taggar: Förenta staternas historia, USAs historia

Konflikter i världen - Globalis

Konflikter i världen - Globalis  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Danska Webbplatsen har innehåll på Norska från 13 år

Globalis beskriver de största konflikterna i världen - när konflikten började, vad konflikten handlar om och vad FN gör för att bidra till en lösning. Bakom Globalis står de nordiska FN-förbunden med flera.
Taggar: 2000-talet, Förenta nationerna, FN, konflikter, krig, krigshistoria

Världskartan -  Världens konflikter

Världskartan - Världens konflikter  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Kartan visar ett urval av konflikter och krig runt om världen under 1900-talet och idag på 2000-talet. En ordlista finns också. Du behöver ha javascript aktiverat i webbläsaren.
Taggar: 1900-talet, 2000-talet, konflikter, krig

Arab spring: an interactive timeline of Middle East protests

Arab spring: an interactive timeline of Middle East protests  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Här finns en interaktiv tidslinje över revoltvågen i Nordafrika och Mellanöstern som började i Tunisien december 2010 och fick namnet Jasminrevolutionen. Varje datum på tidslinjen leder till en länk i den brittiska tidningen The Guardian. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: 2000-talet, Afrika, Mellanöstern, demokrati, diktatur, konflikter