Skogkattslingan för 10-12 år
Föreningen Skogkattslingan ger här information om kattrasen Norsk skogkatt, med en noggrann beskrivning av kattens färger, bilder, svar på vanliga frågor och du hittar också länkar till andra skogkattklubbar.
Prenumerera på nya länkar (Djur och natur (NO))
Föreningen Skogkattslingan ger här information om kattrasen Norsk skogkatt, med en noggrann beskrivning av kattens färger, bilder, svar på vanliga frågor och du hittar också länkar till andra skogkattklubbar.
Här finns mycket information om katter! Lär dig om olika kattraser. Du kan också läsa mer om förbundet, om att köpa och ha en katt, om ID-märkning av katter, om kattens hälsa och mycket mer.
Kaninhoppning är en ung sport. Den första SM-tävlingen hölls 1986. Här hittar du ett kapitel om kaninhoppning. Du kan även läsa om historik, tävlingsstatistik och hitta klubbar nära dig om du intresserad av att börja själv.
På vintern kan man se många fina fåglar, men vet du vad de heter? Här kan du skriva ut och sätta samman din egen lilla fågelskådarbok med bilder och namn på 19 vinterfåglar.
Läs om vulkaner och vulkanutbrott. Här finns fakta om olika sorters vulkaner. Det finns också bilder. Texten är lättläst.
Ett miljöspel för dig som är cirka 5-12 år. Här gäller det att veta vad man får och inte får spola ner i toaletten eller hälla ut i avloppet. Flash Player behövs på datorn.
Här kan du titta på olika avsnitt från UR:s program för barn.
Följ med grodan Kai på hans resa och lär dig mer om vattnets kretslopp! Avsluta med att testa dina kunskaper i ett quiz. Bakom sidan står Svenskt Vatten. Det finns även lärarmaterial.
Har du frågor om livet på en bondgård? Då kan du ställa en fråga till Arlabonden Ewa. Klicka på Fråga oss, fyll i formuläret och välj Fråga bonden som kategori. Titta först efter bland tidigare frågor till bonden för att se att din fråga inte redan finns besvarad.
Här finns en lista över de svenska landskapsfiskarna. Du kan också läsa mer om vanliga fiskar och skaldjur i svenska vatten. Havs- och vattenmyndigheten står bakom sidan.
Hur många timmar sover en katt? När blev katten ett husdjur? Testa dina kunskaper om kattdjur, och din engelska läsförståelse, i ett frågetest som består av ett antal korta meningar.
Här kan du med hjälp av en flashanimation lära dig om hur matsmältningen går till. Följ matens vägen genom munnen, svalget, magsäcken och tarmarna och se hur näringen tas upp i blodet. För kontakt med animationens skapare klicka här.
1969 landsteg människan för första gången på månen. Rymdraketen hette Apollo 11. Här kan du läsa mer om hur det gick till, se bilder och en kort film samt lyssna på originalljud från rymdfärden.
En serie på fem avsnitt där du får lära dig om vad en art är och hur arterna uppkom, om evolution, fossiler och jordens historia. Du får också veta mer om vetenskapsmannen Charles Darwin.
Här kan du på ett roligt sätt lära dig mer om Sveriges natur, ekologi och biologiska mångfald. Sidan är ett läromedel för elever i skolan - med faktasidor om olika landskapstyper - skogen, fjället, sjön, jordbruket, havet och staden. Du hittar även frågesport och uppgifter att lösa ute i naturen. Kräver Shockwave Player på datorn.
Lär dig om spännande djur, geografi med mera. Här finns spel och frågesporter, bilder och filmer med däggdjur, fiskar, fåglar, reptiler och insekter, med mera. Under rubriken "Explore" hittar du också information om olika amerikanska delstater och olika tips på experiment. Detta är tidskriften National Geographics webbsidor för barn.
Lär dig mer om olika tekniska och naturvetenskapliga fenomen med hjälp av LTHs julkalender. Bakom varje lucka finns en film med ett roligt experiment. Här hittar du även kalendrar från tidigare år. Julkalendern är gjord av teknologer vid Lunds tekniska högskola (LTH).
Här finner du svar på tjugo mycket vanliga frågor om puberteten och sexualitet som mellanstadieelever frågat om. UR:s programserie "Kroppen på G" står bakom informationen.
Bilder av och korta fakta om solen, planeterna, vissa månar och småplaneter i rymden.
Lär dig om vad som händer i kroppen när man får mens. UMO är en ungdomsmottagning på nätet för unga. Webbplatsen drivs av Sveriges kommuner och landsting och finansieras av Socialstyrelsen. Flash Player behövs på datorn.
Skansenakvariet har berättar kortfattar om exotiska vilda djur.
Dessa sidor hör till ett amerikanskt TV-program om Benjamin Franklin, en av 1700-talets stora vetenskapsmän, mest känd som åskledarens uppfinnare. Här finns en animation om statisk elektricitet, texter, en liten frågesport, tips på hur man bygger en drake och en lärarguide (pdf-fil).
Här kan du ladda ner en Pdf-fil med fakta om de småkryp som finns i Kristianstads Vattenrike, men även i andra vattendrag som bäckar, åar och sjöar. Även tips på hur du kan fånga och undersöka småkrypen om du ger dig ut på en exkursion.
Här kan du lära dig om riskerna med farliga kemiska produkter i hemmet.
Här kan du läsa om de första däggdjuren på jorden. Texten är lättläst. Det finns också bilder. Du får veta hur däggdjuren utvecklades efter att dinosaurierna dött ut. Du kan också läsa om urtidsmänniskan.
Här finns korta faktatexter om olika svenska trädslag med bilder till. Det finns också ett quiz där du kan testa dina kunskaper om träd.
Bilder och fakta om våra svenska landskapsblommor. De ingår i Den virtuella floran från Naturhistoriska riksmuseet.
Barnprogrammet "Myror i brallan" passade bra för dig som är cirka 5-9 år. Spela deras roliga spel och lär dig mer om djur och natur. Vad vet du om trädens blad och vilda djur i skogen? Lär dig om djurens läten, djurens spår, vad djuren äter och att känna igen djurens spillning. Flash Player behövs i webbläsaren.
Ett spel som består av en simulering av hur ett kärnkraftverk fungerar. Du ska försöka skapa så mycket kärnkraft som möjligt utan att orsaka härdsmälta. Flash Player behövs på datorn.
Här kan du lära dig om solsystemet, månen och om astronauten Christer Fuglesang. Du kan också titta på en saga om rymden och planeterna, eller testa dina rymdkunskaper genom att svara på frågor och spela spel.
En hemsida om marsvin, skapad av en privatperson. Här finns mycket information om marsvinet och dess olika raser och arter, bilder, och du får lära dig hur du skall sköta det lilla djuret.
Här finns tecknade barnfilmer med djur som berättar om att besöka sjukhuset och tandläkaren. Följ till exempel Billy Bläckfisk som ska få medicin med en spruta, eller Gabriel Groda hos tandläkaren. Flash Player behövs på datorn. Lärare och föräldrar kan även skriva ut berättelserna i sagoboksform i pdf-format vid varje saga.
Samtidigt som du lär dig om kroppen kan du passa på att träna ditt engelska ordförråd om kroppsdelar. Välj organ, muskler, skelett eller nervsystem och manligt eller kvinnligt kön. Sen ska du försöka placera kroppsdelarna rätt i människokroppen. Du kan behöva rotera dem genom att klicka på "Rotate". Flash Player krävs på datorn.
Den vanligaste sorten av delfiner som lever i djurparker och delfinarier är flasknosdelfinen. Här finns en faktatext att läsa. Du får också veta mer om delfiner i världen och på Kolmården.
Katie och Jaia är på en skolresa. De besöker "Planet Earth Museum". Följ med dem och träna din engelska samtidigt som du lär dig en hel del om vår planet.
Här får du goda råd om kaniner: skötselråd, mat och hur du får den rumsren. Även om olika raser, aktivering, kaninhoppning och mycket mer. Privatpersoner står bakom sidan.
Är du bra på sopsortering? Se filmer och läs texter om hur man sorterar sopor och avfall, var det ska lämnas, varför det ska sorteras och vad som händer med det sedan. Här finns även experiment, länkar till lärarhandledning och lektionsplanering.
Här kan du läsa om jordens hav. Om de växter och djur som lever i haven, fiskar, plankton och olika däggdjur. Texten är lättläst. På sidan finns också bilder.
Rädda djuren-klubben är Djurens Rätts klubb för yngre medlemmar. Här finns information om klubben, fakta om djur, knep och knåp, pyssel och recept. Du kan även läsa tidigare nummer av medlemstidningen Rädda Djuren Klubbnytt.
Texter och filmer för barn och unga på engelska och spanska om mat, hälsa, kroppen och känslor. Du kan även lyssna på texterna med talsyntes.
Här hittar du information om mat och matavfall, hur det kan återanvändas och hur du kan hjälpa till att göra världen lite renare. Det finns också en avdelning för lärare. Sidan är framtagen på uppdrag av VA Syd.
Ett läromedel på temat "minskat matavfall" som vänder sig till både elever och lärare med lektionsförslag, filmer och material att ladda ned. Konsumentföreningen Stockholm står bakom sidan.
Här finns fakta om olika sorters hamstrar: dvärghamster, gerbil och guldhamster. Läs om olika arter, var de lever i vilt tillstånd, hur man sköter dem, vad de äter och vilka sjukdomar dessa smådjur kan få.
Fakta och lärorika spel om rymden, rymdteknik och om jorden, vår planet. Flash Player behövs på datorn för att spela. NASA står bakom sidan.
Lär dig mer om olika frukter och grönsaker! Klicka dig runt och upptäck Papricaklubbens värld, spela, pussla och hitta recept. Bakom sidan står ICA.
Lär dig om människans utveckling och de tidigaste däggdjuren och fåglarna i vår historia. Tiden från det att dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år och fram till vår nutid kan delas upp i sex tidsperioder. Här kan du läsa om de olika tidsperioderna och om förhistoriska fåglar, däggdjur och fossiler.
En webbplats för alla kattälskare! Här finns all möjlig fakta om katter och massor av kattbilder. Lär dig om olika kattraser, kattens historia, kattens skötsel, kattens sjukdomar, kattens genetik, hittekatter och mycket, mycket mer.
En kul webbsida med djurläten! Har du någonsin undrat hur en val eller delfin låter? Eller hur en bengalisk tiger ryter eller en lejonunge jamar? Här finns däggdjur, fåglar med mera på bild och med en ljudfil. Du kan klicka på ett djurnamn och få fram korta fakta om djuret.
European Space Agencys sida för barn och unga. Lär dig om rymden, rymdteknik, rymdstationen ISS och mycket mer. Se på film och hitta spel och pyssel. Det finns även tips för lärare om att arbeta med rymden.
Följ med Nora, Eli och Pella när de undersöker hur olika delar i kroppen fungerar. Du får också möta en doktor som bland annat förklarar hicka och förstoppning.
Här svarar veterinärer på frågor om sjukdomar hos katter, hundar, smådjur som marsvin och kaniner, samt hos fåglar, hästar, lantbruksdjur och andra husdjur. Det finns dessutom en databas med redan besvarade frågor.
På Svenska katters sida hittar du beskrivningar av olika kattraser. Här finns både bilder och faktatexter om varje ras.
Utmana dina vänner i det lärorika spelet 5-kampen och se på experiment i kemi och fysik som sänts i TV. Hjärnkontoret är ett populärt TV-program för unga om naturorienterande ämnen.
Titta in på American Museum of Natural History. Här kan du lära dig mer om naturvetenskap och olika mänskliga kulturer. Spela spel, se filmer och få tips på pyssel!
Läs myter om de olika stjärnbilderna och om annat som rör astronomi, till exempel om planeter, galaxer, svarta hål, supernovor och stjärnhimlen just nu. Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn står bakom sidan. Där visas bland annat IMAX-filmer om rymden.
Har du en fråga om vatten som du inte fått svar på? Prova att skicka in den till den här frågelådan. Du kan också läsa vad andra frågat om genom att söka i frågedatabasen. Var nyfiken! Här finns också en länklista för dig som vill lära dig mer om vatten.
Här hittar du lättläst fakta och bilder på de olika arter som är typiska för Kristianstad Vattenrike, men även finns i andra delar av landet.
På Svenska Katters webbplats kan du läsa mer om vanliga sjukdomar och parasiter som kan drabba en katt.
Lär dig om rymden och universum, stjärnor, planeter, solen, asteroider, kometer, rymdresor, de första astronomerna, Newton och gravitation med mera. Här finns också mycket lektionsmaterial för lärare i skolår F-9.
Här finns bilder och fakta om de djurarter som finns i Nordens Ark, en naturpark som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djurarter. Parken har främst nordiska, men även exotiska djur. Läs om däggdjur, fåglar, nordiska djur i lantgården, insekter och om amfibier och reptiler.
Följ med på ett besök på bondens gård! Där får du träffa alla djuren: kor, grisar, hästar, får, höns och katten. Lär dig mer om bondens olika maskiner också: plog, harv, gödselspridare, såmaskin, ringvält och skördetröska. Bakom sidan står ett mejeri.
Faktatexter, bilder, filmer och datorspel och aktiviteter om planeten Mars och utforskandet av denna planet. Kräver Flash Player i webbläsaren.